Retrospelsmässan ställer in – anklagar arenan för svindleri

Retrospelsmässan som skulle ha arrangerats i Partille arena i sommar har ställts in. Nu anklagas arenan för svindleri efter att ha tagit extra betalt vid biljettförsäljningen.
– Vi kan aldrig acceptera att svindlare agerar på våran och våra besökares bekostnad och har därför valt att ställa in evenemanget, säger Johan Nyström, mässarrangör.

ANNONS
|

Det var under tisdagen som arenan först gick ut med nyheten att den till sommaren planerade Retrospelsmässan ställs in. Nu har mässarrangörerna valt att berätta vad som ligger bakom brytningen med arenan.

– Anledningen är inte covid-19 som man kanske kan tro utan att vi omedelbart avslutat allt samarbete med Partille Arena, säger Johan Nyström, en av arrangörerna.

Han förklarar att allt började med att besökare började höra av sig efter att förköpsbiljetter börjat säljas i slutet av december.

– Många hade noterat att det var väldigt mycket ”bokningsavgifter” i samband med biljettförsäljningen. Vi hade lejt ut biljetthanteringen till arenans bokningsbolag och efter lite luskande visade det sig att de utnyttjar sin position till att ta extra betalt både från oss och besökarna, säger han.

ANNONS

– Det är ett väldigt tråkigt sätt som det här sker på.

LÄS MER:Flipper, Mario och tävlingar – då kommer Retrospelsmässan till Partille Arena

”Tänkte att det måste ha blivit fel”

Johan Nyström menar att samarbetet inledningsvis ska ha flutit på bra. Parterna kom överens kring hur uthyrningen av arenan skulle gå till gällande alltifrån lokalkostnad till städning och biljettförsäljning.

– De ville då att vi skulle använda deras biljettsystem som de använder till alla sina evenemang och det gick vi med på. Vi såg inga konstigheter i det, säger han.

I början av december var det mesta klart och de var ivriga att få i gång biljettförsäljningen, vilket gick att ordna men de hade då enligt Johan Nyström inget skriftligt avtal klart än.

LÄS MER:Så påverkas Partille arena av de nya restriktionerna

Det var då besökarna började höra av sig om de höga bokningsavgifterna. Biljettpriset som skulle ligga på 200 kronor för en dagsbiljett låg i stället på 230, och för de som ville köpa biljett för två dagar lades bokningsavgift på 60 kronor till ursprungspriset.

– Då tänkte vi att det måste ha blivit fel, att det krånglade med Tickster eller nått sånt. Men när vi hörde av oss till dem så berättar Tickster att de inte har något med de extra bokningsavgifterna att göra. De menar att det är Partille arena som tar ut och behåller de pengarna, säger Johan Nyström.

– Det fanns inget avtal att de skulle få lägga på det, vi hade redan ett annat avtal där vi betalat för biljettsystemet och biljetthanteringen.

”Inte överens om innebörden av serviceavgift”

När det hela uppdagats tog Johan Nyström kontakt med Partille arena för att konfrontera dem.

– De var jättearga och tyckte att jag hade en dålig attityd. De menade först att Tickster ljuger, men sen gick det över till ”det är så här det funkar i den här branschen, lär dig leva med det”. Då kände vi att ett sånt här samarbete kan man bara inte ha. Och där står vi nu, säger han.

– Vi kan aldrig acceptera att svindlare agerar på våran och våra besökares bekostnad och har därför valt att ställa in evenemanget.

LÄS MER:Teststation öppnar vid arenan – men inte för alla

Håkan Axlid är boknings- och produktionsansvarig på Partille arena och är en av de som varit i kontakt med Johan Nyström och Retrospelsmässans arrangörer. När han får frågan om vad som utspelat sig kring biljettförsäljningen vill han inte gå in på detaljer.

– Jag vill inte kommentera mer än att jag kan sträcka mig att säga att vi inte var överens om innebörden av serviceavgift för biljetter, säger Håkan Axlid.

Arenan: ”Hade enkelt kunnat lösa det”

Han menar att beslutet att avsluta samarbetet var ömsesidigt men tycker det är beklagligt att det behövde bli så här.

– Såklart jättetråkigt att det ställs in. Vi hade sett fram emot detta och tyckt att det det skulle bli superkul. Egentligen handlar det om en bagatellartad fråga som fick för stora proportioner och så blev det så här. De anser nog inte det, men vi kände att vi ganska enkelt hade kunnat lösa det, säger han.

LÄS MER:Världsstjärnan repade i Partille Arena: ”Sjukt proffsigt”

Anklagelserna om att arenan skulle ha tagit extra betalt genom bokningsavgifterna vill han inte gå in och kommentera.

– Det får stå för Retrospelsmässan.

Nyligen gick arenan ut med ett utskick som meddelar de som redan hunnit köpa biljett att återbetalning sker automatiskt via Tickster. För övriga biljettfrågor uppmanas besökare att kontakta arrangören, Retrospelsmässan.

Oklar framtid för årets Retrospelsmässa

Huruvida det nu kan komma att bli en Retrospelsmässa eller ej 2022 är i nuläget oklart. Enligt Johan Nyström behöver de nu tid att smälta det som hänt för att sedan kunna se över eventuella möjligheter för framtiden.

– Just nu behöver vi se var vi står och var vi ska ta vägen. Vi känner oss som arrangörer helt besegrade, nu står vi utan lokal och måste börja om på noll om vi ska kunna ha en mässa överhuvudtaget, säger han.

LÄS MER:Vinylmässa lockade nyfrälsta musikälskare och veteraner

Något som ändå var viktigt för arrangörerna var att kommunicera orsaken till varför de valt att ställa in till besökarna.

– Vi valde ändå när vi skrev nyheten att integritet och ärlighet är viktigt för oss. Så vi vill inte ställa in utan att berätta varför, jag tror att de flesta tycker det är tråkigt men att de har förståelse.

Om det kan bli en flytt till en av de lokaler de tidigare varit i, som Bananpiren, är nu för tidigt att säga men målet kommer enligt Johan Nyström alltid att vara att skapa en ny mässa.

– Det är det här vi brinner för.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS