Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Trots att färre testade sig för covid-19 förra veckan är smittspridningen rekordhög. Bild: Johan Nilsson/TT
Trots att färre testade sig för covid-19 förra veckan är smittspridningen rekordhög. Bild: Johan Nilsson/TT

Rekordmånga har covid-19 – trots att färre testas

Rekordmånga personer testades positivt för covid-19 i Västra Götalandsregionen förra vecka. Detta trots att betydligt färre testats än tidigare.
Antalet smittade förra veckan var fem gånger så många som under de värsta veckorna under tidigare vågor.

Förra veckan var den värsta hittills under pandemin, när det gäller smittspridningen i Västra Götaland.

Under vecka fyra testade 48 046 personer positivt för covid-19 i Västra Götaland, enligt VGR:s lägesrapport. Veckan innan var siffran 44 791 personer.

– Det är tydligt att smittspridningen fortsätter vara mycket hög i samhället. Har du tecken på luftvägsinfektion, stanna hemma. Håll dig uppdaterad om myndigheternas rekommendationer och se till att vaccinera dig, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg vid Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Experten: Så ska du hantera ett positivt snabbtest för corona

Samtidigt har betydligt färre personer testat sig för covid-19 än tidigare.

Den 20 januari ändrade Folkhälsomyndigheten riktlinjerna för provtagning, och numera ska bara personer som har symptom testa sig och sedan de nya rekommendationerna infördes har provtagningen i regionen gått ner med 40 procent.

Under vecka fyra genomfördes 76 155 provtagningar av covid-19 i Västra Götaland. Det är rejäl minskning jämfört med rekordveckan innan då över 130 000 prover togs.

– Det syns tydligt att Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om prioriteringar i provtagningen fått genomslag. Drygt 76 000 prover är fortfarande väldigt många, men vi har lyckats minska svarstiderna och de flesta får nu svar inom 48 timmar, säger Per Sikora, provtagningssamordnare, VGR.

LÄS MER: Rekordhög smitta i Partille – nästan 1 400 fall av covid-19

LÄS MER: RS-säsongen bedöms vara över

Fem gånger så många

Antalet personer som fick ett positivt covid-svar förra veckan är ungefär fem gånger så hög som under de värsta veckorna under tidigare vågor. Men trots den höga smittspridningen, i och med omikrons framfart, hamnar betydligt färre på intensiven nu, än tidigare.

Och trots den stora smittspridningen kan Sverige snart komma att börja lätta på restriktionerna. Förra veckan bedömde Folkhälsomyndigheten att de flesta restriktionerna kan lyftas den 9 februari, om läget tillåter, och den här veckan väntas besked om vilka restriktioner det rör sig om.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.