Vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Vaccin mot covid-19. Arkivbild. Bild: Andreas Olsson

Rekordhög smitta i Partille – nästan 1 400 fall av covid-19

Coronaviruset fortsätter att spridas med snabb takt över Sverige och Partille är inget undantag – under föregående vecka noterades rekordhög smitta i kommunen. Under vecka 3 bekräftades 1 396 personer ha smittats av covid-19.

ANNONS

Vecka 3 bekräftades alltså 1 396 nya fall av covid-19 i Partille, medan veckan dessförinnan bekräftades 703 fall.

I hela regionen, Västra Götaland, har 44 768 fall bekräftats. Även i regionen är det den högsta noteringen sedan pandemins start. Veckan innan smittades 22 458 personer. Detta enligt Folkhälsomyndighetens siffror.

Vi har en enormt kraftig smittspridning i samhället just nu, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Positivt antigentest i familjen – barn kan gå till skolan

Då kan restriktionerna tas bort

På grund av den höga smittspridningen meddelade regeringen på en pressträff att de nuvarande restriktionerna, bland annat att serveringsställen måste stänga klockan 23, kommer att ligga kvar – i minst två veckor till.

– Restriktionerna behöver vara kvar de närmaste 14 dagarna, men om läget har stabiliserats, om kulmen är nådd och om vaccinationerna flyter på kan restriktionerna avvecklas från den 9 februari, sade socialminister Lena Hallengren (S) under onsdagen.

– Vi har fortsatt en hög smittspridning. Åtgärderna kommer fortsätta ligga kvar, som vi kommunicerade i går. Om inget oförutsägbart händer återkommer vi med besked om hur vi ska göra nästa vecka, säger Britta Björkholm, avdelningschef för Folkhälsomyndigheten på torsdagens pressträff.

LÄS MER:Utbredd covid-19 på flera skolor har stängt ner klasser

Barn 5-11 år behöver inte ta vaccin

På pressträffen berättade Britta Björkholm också att barn i åldern 5 -11 år inte kommer att rekommenderas vaccin.

– Det beror på att barn sällan drabbas av svår sjukdom. Men det rekommenderas till barn som har underliggande sjukdom. Det här beslutet gäller för nu, men kan komma att ändras om kunskapsläget förändras.

LÄS MER:Flera äldre med hemtjänst covidsmittade

Folkhälsomyndigheten passade också på att uppmana alla att välja andra färdmedel än kollektivtrafik. Och om man måste åka med den så bör man använda munskydd om det inte går att hålla avstånd.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS