Räddningstjänsten: Det ska du tänka på inför jul och nyår

Jul och nyår är mysiga högtider, men det är också mörkt och kallt och det gäller att tänka efter för att minska risken för olyckor.
Brandmännen på Öjersjö brandstation i Partille berättar för er vad som är viktigt att hålla koll på nu i slutet av året.
– Man kan tycka att det är ganska enkelt, men uppenbarligen är det inte så, säger brandmannen Erik Gaberud.

ANNONS
|

På Öjersjö brandstation i Partille har man börjat förbereda sig för jul och nyår när Partille Tidnings reporter är på besök.

I matsalen står en julgran, men där sitter också styrkeledaren Fredrik Bäckwall och brandmannen Erik Gaberud.

Båda två har jobbat som brandmän länge och har några tips på vad man ska tänka på under den kyliga och högtidsstinna period vi befinner oss i just nu.

Först och främst handlar det om vad man bör ha hemma för att vara förberedd om man konfronteras med en brand.

– Brandvarnare är fortfarande det allra viktigaste, den räddar liv och det har vi sett många gånger. En brandvarnare är vaken dygnet runt, året om och hörs även av grannar som kan hjälpa till, säger Erik Gaberud.

ANNONS

– Sedan är det brandsläckaren. Där ska det vara en sexkilos pulversläckare med en betäckning som ska vara godkänd enligt SSEN 3-7 och ha något som vi kallar hög effektivitetsklass, till exempel minst 43A eller 233BC. Sedan bör man också ha en brandfilt och ha lite ordning och reda hemma.

Tänk på att blåsa ut ljusen

Brandmännen vill också lyfta en gammal käpphäst som vi hört förut, men som ändå är värd att påminna om. Det handlar om levande ljus.

– När det gäller ljus så ska man vara medveten om att det går väldigt fort. Vi har varit på bränder där folk berättat att de bara gått ut i köket en kort stund och under den tiden så har en brand startat och vuxit sig för stor för att hantera själv, säger Fredrik Bäckwall.

Det gäller alltså att inte ta något för givet, bara för att man själv inte råkat ut för något själv.

– Går du på toaletten och lämnar ett levande ljus kan du komma tillbaka till en fullt utvecklad brand, säger Erik Gaberud.

Den mysiga och traditionsosande adventsljusstaken ska man ha extra koll på.

– Advent är en sån tid där riskerna ökar. Första advent kanske det är lugnt, men när du kommer till tredje så har första ljuset börjat närma sig botten. Har du då en gammal ljusstake med torr vitmossa kan det gå snabbt, säger Fredrik Bäckwall.

Kolla skorstenen

Gillar man att elda i öppen spis eller kamin bör man också kontrollera att allt är i sin ordning innan man drar igång.

– Nu när energipriserna är som de är och folk kanske eldar mer ska man ha med sig att risken för soteld ökar. Vi rekommenderar att man ska elda med torr ved och absolut inte mer än tre kilo i timmen. Undvik allt annat bränsle, släng mjölkpaketen istället först elda upp dem, säger Fredrik Bäckwall.

Vad är soteld?

– När man eldar i sin panna och inte sotar den ordentligt så bildas plack så småningom. Det blir stenhårt och är av tjärkaraktär. När det börjar brinna brinner det rejält, säger Fredrik Bäckwall.

Vill det sig riktigt illa kan en soteld vara mycket svår att komma i bukt med, förklarar Erik Gaberud.

– Det blir heta bränder upp till närmare tusen grader. Riskerna med soteld är att de kan leta sig in i konstruktionen till huset och det blir farligt och vi måste lägga ner ett stort arbete för att säkerställa att branden inte finns i konstruktionen, med hjälp av till exempel värmekameror. Det blir väldigt svårsläckt om branden inte är endast är koncentrerad till själva skorstenen, Erik Gaberud.

Och att sotaren nyss varit på besök är en klen tröst, menar Fredrik Bäckwall.

– Folk tror ofta att så länge sotaren varit hemma och kollat så är det lugnt, men att sotaren är där och en brandskyddskontroll är två separata saker som man måste ha koll på. Kolla därför upp att ni har rätt sotintervall och brandskyddskontroll innan något händer.

Syns i mörkret

Utanför hemmet bör man se till att man syns, dygnet runt.

– Man kan tycka att det är ganska enkelt, men uppenbarligen är det inte så. Bär reflex och kolla inte i telefonen när du går över vägen, säger Erik Gaberud.

Man ska också passa sig för att beträda istäckta vattendrag.

– Jag kan inte gå ut och säga att is när den är en viss tjocklek är farlig eller om den är säker. Det man kan säga är att isarna så här års är livsfarliga och att det är lurigt och varje år har vi folk som går igenom isen, säger Fredrik Bäckwall och fortsätter:

– Var väldigt försiktig, ska du ut på isen så ha isdubbar med dig och gå aldrig ut själv.

Räddningstjänsten: Det ska ni tänka på

STANNA VID SPISEN

30 procent av bränder i hemmet beror på matlagning; att olja börjar brinna, att man glömmer något på plattan. Så mitt i julstressen håll huvudet kallt när spisen är varm.

• Lämna aldrig spisen när du lagar mat. Matolja eller fett som blir tillräckligt het börjar till slut att brinna. Om det händer – lägg ett lock eller en bakplåt på den brinnande grytan, eller använd en brandfilt eller pulversläckare. Häll aldrig vatten på brinnande olja. Branden får då ett mycket hastigt förlopp.

SLÄCK LJUSEN

•Lämna aldrig ett levande ljus obevakat. Släck ljusen i rummet du inte befinner dig i.

•En god regel är att den som har tänt ljuset ansvarar för att det släcks.

•Sätt upp en lapp - "Kom ihåg att släcka ljuset innan du går hemifrån" - på insidan av ytterdörren, som en extra påminnelse innan du lämnar hemmet.

•Dekorera inte ljusstaken med mossa, bomull eller annat material som kan ta eld.

•Tänk på att inte ställa för många ljus ihop. För många ljus på en ljusbricka gör att ljusen smälter för fort och det kan bli höga lågor.

•Kontrollera att brandvarnaren fungerar och byt batteri i brandvarnaren regelbundet.

SÅ SKA DU HANTERA FYRVERKERIER

• Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

• När du köper fyrverkerier, kolla noggrant att de är CE-märkta och har bruksanvisning på svenska.

• Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

• Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

• Rigga pjäsen enligt bruksanvisningen

• Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

• Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs

• Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen

• Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.

• Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

• Gå aldrig fram till en raket som inte avfyrats. Den kan vara fördröjd och explodera när du inte är beredd.

Fler tips finns på räddningstjänsten i Storgöteborgs hemsida.

LÄS MER:Hjärtstartaren levererad till Seniorträffen i Furulund

LÄS MER:Utredning av dödsbranden i Björndammen klar – så mycket kostar renoveringen

LÄS MER:Ugnen brann i hennes kök – brandmän fick lyfta ut den

ANNONS