Rabi Shabo dansade breaking inför storpublik på Gamla Ullevi i pausen på matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby den 15 augusti.
Rabi Shabo dansade breaking inför storpublik på Gamla Ullevi i pausen på matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby den 15 augusti. Bild: Privat

Rabi Shabo försöker få fler att dansa breaking i Partille

Rabi Shabo är en räv inom breaking – eller det som många under 80-talet kallade breakdance. Med deltävlingen i SM under morgondagen hoppas han att fler unga partillebor ska haka på dansstilen som han älskar.

ANNONS
|

Rabi Shabo började med breaking i Hammarkullen som tonåring under sent 90-tal. Det hela började med att hans äldre bror dansade.

– Jag var fotbollsspelare. Men min tvillingbror dansade med alla kusiner och vänner. De ville att jag skulle testa och jag sa aldrig. Till slut lockade de mig till fritidsgården i Hammarkullen, minns Rabi Shabo.

Där dansade han en gång och det blev succé.

– Det var jättekul. Innan dess hade jag levt inom fotbollens värld, säger han och menar att han älskade fotboll som han tränade ofta.

Rabi Shabo: ”Dansen och fotbollen motiverade oss till att hålla oss på rätt bana.”

Rabi Shabo förklarar att det var lite tabu att som kille säga att man dansade i ”orten”. Ändå kom det sig att han valde att satsa på dansen istället för fotbollen, vilket han inte ångrat. Rabi Shabo har turnerat runt på olika scener i Sverige och träffat på en mängd olika storartister som Sven-Ingvars, Petter och Latin Kings. Han har dessutom uppträtt för både kungen och drottningen med breaking.

ANNONS

– Det har varit en fantastisk resa. Jag kommer från Hammarkullen, jag kunde ha tagit fel väg men dansen har räddat oss.

Han anspelar på ett antal vänner och kusiner som utgör ett tajt gäng som fortfarande dansar tillsammans på olika event. Rabi Shabo tror att han mycket väl kunde hamnat snett – om han inte haft sina båda intressen att hålla fast vid genom åren.

– Dansen och fotbollen motiverade oss till att hålla oss på rätt bana.

Sedan 15-års åldern har han dessutom arbetat med dans på olika skolor, fritidsgårdar och på Balettakademin. Han har själv påverkat många unga som valt dansen framför annat, och för det har han bland annat fått motta Angereds kulturpris för att ha ”hållit kulturen vid liv” under många år.

Byggde upp breakingen i Partille

När han som vuxen flyttade till Partille försökte han bygga upp en kultur inom hip-hop och breaking. Det var under åren 2011 till 2015 och tillsammans med gänget som då fanns kring den numera välkände artisten A36 växte sig breakingen stor i Partille.

– Vi fick igång breakingen och hip-hopen tillsammans med ungdomarna och byggde upp en studio, minns Rabi Shabo.

Med stöd av olika bidrag kunde man också bjuda in kända dansare från både Frankrike, Polen och Ryssland för att uppträda i Partille och det lockade hit även andra kända dansare inom genren.

– Det kändes jätteroligt, säger Rabi Shabo.

Men med tiden försvann ungdomarna som dansade åt olika håll och nu är breaking som dansstil knappt existerande i Partille. Endast 12-15 anmälningar har kommit in till deltävlingen i SM som hålls i helgen och ingen av de tävlande är från Partille.

Pandemin drabbat dansen hårt

En bidragande orsak till att intresset för breaking har gått ner stavas pandemin. Eftersom det inte arrangerades några tävlingar på ett par år raserades det som hade byggts upp tidigare

– Det är hemskt, jättetråkigt, pandemin förstörde väldigt mycket, konstaterar Rabi Shabo.

Film: Privat

Effekterna av pandemin har drabbat dansen hårt över hela landet. Nu försöker Rabi Shabo ihop med Områdesteamet som han arbetar med att väcka intresset för dansen på nytt. Det har varit ett antal work-shops under våren. Den kände dansaren Ali Bobo, som är hemmahörande i Göteborg och som ingår i det svenska landslaget i breaking, kommer vara med. Han har dessutom tidigare varit elev för Rabi Shabo.

Och för ett par veckor sedan var Rabi Shabi inbjuden att berätta om arbetet med områdesteamet under en paus vid matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby på Gamla Ullevi. Då passade han också på att uppträda och dansa breaking inför en publik om cirka 18 000 personer.

– Det var mäktigt faktiskt, något av det mäktigaste jag gjort.

IFK Göteborg vill utveckla sitt varumärke och arbetar därför med olika samhällsfrågor. De har bland annat delat ut matchbiljetter för unga i Partille vid ett par tillfällen hittills i år.

Hoppas fler unga partillebor vill börja dansa

Rabi Shabo fortsätter dansa breaking – via sitt entertainment-företag och uppträder på olika tillställningar tillsammans med sina vänner. Hans förhoppning med deltävlingen i SM under lördagen är att få fler unga att gilla dansstilen.

– Breaking är en annorlunda dans, den är väldigt akrobatisk. Jag hoppas det väcker intresse och att folk får upp ögonen för breakingen.

SM i breaking hålls i oktober i Norrköping.

LÄS MER:SM i breakdance – för att inspirera unga i Partille

LÄS MER:Miljonsatsning på områdesteam – riktar in sig på otrygga områden

LÄS MER:Ungdomsambassadörer arrangerar egen fotbollsturnering

ANNONS