Rälsbrott i Jonsered orsakar inställda tåg

Ett rälsbrott i Jonsered tvingade Västtrafik att ställa in flera tågavgångar på sträckan mellan Alingsås och Göteborg under fredagen. Vid 16-tiden var trafiken åter till det vanliga igen.

ANNONS

Enligt en initial prognos skulle avgångarna under morgonen och förmiddagen påverkas. Men vid 10-tiden på fredagen meddelade Trafikverkets pressavdelning att stoppet förlängdes och skulle pågå fram till eftermiddagen.

– Rälsbrott betyder att det skett en skada skett på rälsen, det kan till exempel handla om en spricka som måste åtgärdas. Vi arbetar med det här i nuläget, bland annat är svetsare på plats, säger Trafikverkets presskommunikatör Katarina Wolffram.

Det var i Jonsered som felet upptäcktes under natten till i dag, fredag.

– Vi har så kallade mätvagnar som ständigt kör på tågspåren i Sverige och digitalt lokaliserar eventuella skador, säger Trafikverkets Katarina Wolffram.

ANNONS

Från det att rälsbrottet upptäcktes var det enkelspårsdrift mellan Jonsered och Partille. Vissa avgångar ställdes in, men inte alla. Trafiken blev utglesad under hela morgonen och förmiddagen.

– Vi åtgärdar den här typen av fel omgående av säkerhetsskäl, säger Katarina Wolffram.

Vid 10-tiden hade den värsta morgonrusningen lättat och då var det inga större förseningar längre men enligt Västtrafiks störningsjour var det fortfarande inställda turer och ersättningsbussar sattes in.

Strax efter klockan 16 på fredagen började trafiken rulla som vanligt igen.

ANNONS