Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Pussla, ha kul och bli smart, säger David Engelhardt i Sävedalen. För ett år sedan startade han både Svenska Pusselförbundet och Partille Pusselklubb. I höst arrangerar han SM i pussel för andra gången. Bild: Jenny Ingemarsson
Pussla, ha kul och bli smart, säger David Engelhardt i Sävedalen. För ett år sedan startade han både Svenska Pusselförbundet och Partille Pusselklubb. I höst arrangerar han SM i pussel för andra gången. Bild: Jenny Ingemarsson

Pusslandets landsfader bor i Sävedalen: ”Gör dig smartare”

En oväntad coronaeffekt är svenskarnas nyväckta intresse för pussel. Vad inte många vet är att epicentrum för det hela ligger i Sävedalen.
Där bor David Engelhardt, som för ett år sedan startade både Svenska Pusselförbundet och Partille Pusselklubb. I höstas arrangerade han Sveriges första pussel-SM i Göteborg.
– Att pussla är både avkopplande, socialt och gör dig smartare, säger han.

David Engelhardt har alltid gillat att pussla, men kanske inte mer än någon annan.

– Vi brukade pussla på semestern när jag var liten, det tyckte jag var mysigt.

Men livet kan ta oväntade vändningar. Pusslandet fortsatte in i vuxenlivet, både som avkoppling med vänner och som familjemys med barnen på lov och helger.

Som arrangör av Sveriges första pussel-SM har han nu blivit något av en landsfader för svenskt pusslande.

LÄS MER: Tennisklubbens padelhall tar form: ”Börjar närma sig”

Såg oväntat kul ut att tävla i pussel

Det hela började för bara några år sedan, när han upptäckte att det fanns en världsomspännande pusselorganisation som ordnade VM i pussel.

– Jag har idrottat mycket och alltid gillat att tävla, så jag tyckte att det såg jättekul ut att tävla i pussel. Så oväntat, liksom.

– För att få vara med måste man ingå i en nationell pusselklubb, men vi har ju inte haft något organiserat pusslande i Sverige. Så då tänkte jag att man får väl starta något, då!

”Vi brukade pussla på semestern när jag var liten, det tyckte jag var mysigt”, säger David Engelhardt, som är ordförande för svenska pusselförbundet. Nu förbereder han landets andra pussel-SM, som planeras till den 4 juni. Bild: Jenny Ingemarsson
”Vi brukade pussla på semestern när jag var liten, det tyckte jag var mysigt”, säger David Engelhardt, som är ordförande för svenska pusselförbundet. Nu förbereder han landets andra pussel-SM, som planeras till den 4 juni. Bild: Jenny Ingemarsson

Partille Pusselklubb såg dagens ljus för jämt ett år sedan, som landets första i sitt slag. I samma andetag startade David Svenska Pusselförbundet, som fungerar som övergripande organ över de lokala klubbarna.

Sedan var det bara att börja planera:

– Jag visste ju inte riktigt hur stort intresse det fanns för ett officiellt svenskt mästerskap i pussel, så det var lite lurigt att veta hur stor lokal jag skulle boka. Men intresset var jättestort, det var jag ganska oförberedd på. Det blev fullbokat fort, säger han.

Det var i augusti 2021 som Sveriges första SM i pussel arrangerades på Tredje Långgatan i Göteborg med ett hundratal deltagare och ett femtiotal bord.

Vinnaren i den individuella klassen lyckades knäcka ett 500-bitarspussel på en timma, och i parklassen på drygt halva tiden, 34 minuter, vilket hade räckt till en världsmästartitel om det hade varit VM.

Stora ambitioner för framtiden

David Engelhardt fick många positiva reaktioner i samband med tävlingen och hoppas att det leder till att fler ska intressera sig för pusslande. Trots att Svenska pusselförbundet är så nytt har han stora ambitioner:

– Vi vill dels skapa ett bra forum för pusselintresserade och dels uppnå status som officiell idrott. Sen vill vi ju självklart kunna skicka svensk representation till VM också.

Årets pussel-SM planeras till den 4 juni, vilket gör det möjligt för en vinnare att delta i världsmästerskapen till hösten.

Dina bästa tips för att lägga ett pussel riktigt snabbt?

– Många börjar lägga ramen, det kan vara bra. Sedan kan man försöka hitta linjer i motivet, som en horisont, en mur eller något annat. Nästa steg är att få ordning på de större sjoken med samma färg. Där kan sorteringen vara bra, att sortera de lösa bitarna.

LÄS MER: De värnar om vår historia – så firades ”Arkivens dag” i Jonsered

Vad är det bästa med att pussla?

– Det är väldigt avkopplande, lite som mandala, du vet att färglägga de där färdigritade bilderna. Kontemplativt, avstressande. Det räcker att gå förbi pusselbordet och lägga några bitar för att koppla bort lite av vardagsstressen.

Det värsta med pussel, är det klassikern när sista biten visar sig ha försvunnit?

– Haha, ja, det är väldigt förargligt. Och lika tillfredsställande när man hittat och lagt den där sista biten och ser sitt fullbordade pussel, det är en väldigt skön känsla.

Hur många bitar ska det perfekta pussel ha?

– På Pussel-SM hade vi 500-bitarspussel, mycket beroende på att man måste hinna med alla deltävlingar under en dag. Ska jag pussla själv tycker jag att 1 000-bitars är perfekt.

Hur nördig är du, ska det vara tjusiga oregelbundet handskurna pusselbitar i trä?

– Det finns pussel-samlare som har sådana fantastiska pussel. För min del gillar jag nog de traditionella pussel, med fotobild och vanliga maskinskurna ”bullar”.

LÄS MER: Flipper, Mario och tävlingar – då kommer Retrospelsmässan till Partille Arena

Pussel gör dig smartare

Kända positiva effekter av att pussla: Forskare tror att regelbunden avslappning genom att lägga pussel motverkar de skadliga effekterna av kronisk stress på nervcellerna i hjärnan. Den kognitiva utmaningen med pussel kan också leda till att skapa nya förbindelser i hjärnans olika nätverk.

• Tränar minnet

• Tränar ditt logiska tänkande

• Tränar ögat att hitta nya mönster

• Motverkar demenssjukdomar

• Höjer humöret genom att köra igång kroppens belöningssystem

• Stressreducerande och avkopplande

• Ger dig paus från tankar kring vardagsbestyr

• Tränar finmotorik

• Koordinationsträning hand/öga

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.