Punktering på framdäcket trolig orsak till att bussen körde i diket

Chauffören fick ett punkterat högerdäck på bussen i höjd med Cirkle K i Sävedalen. Det ligger sannolikt bakom olyckan på E20 för snart två veckor sedan. Polisanmälan om vårdslöshet i trafik är nu nedlagd.

ANNONS

Det var strax innan klockan nio på en fredag sista dagarna i januari som larmet kom in om en buss som kört ner i diket. Det var på E20 i höger körfält vid Partillemotet i riktning mot Alingsås. Inga personer var på bussen eftersom den skulle köras in till depån. Vad som orsakade olyckan var då oklart.

Anmälan om vårdslöshet i trafik

En anmälan om vårdslöshet i trafik gjordes inledningsvis mot föraren som är i 50-årsåldern. I polisanmälan står att olyckan föregicks av att föraren i ”väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet” som föranledde olyckan.

Nu framgår dock av polisanmälan att det var en trolig punktering på höger framdäck som orsakade olyckan. Chauffören försökte förgäves styra upp bussen, men körde istället ner i diket. Det finns inga bevis på vårdslös körning och polisanmälan mot föraren läggs ned.

LÄS MER:Bil voltade på E20 – två personer till sjukhus

Föraren behövde vid olyckan inte åka in med ambulans utan ombads uppsöka vårdcentral. Han konstateras ha fått smärta i höger handled. Bussen tillhör Västtrafik.

Kostnader för nytt vägräcke ska betalas av Västtrafik

Kommunen är målsägare i polisanmälan, eftersom bussen körde ner ett av vägräckena som nu behöver repareras. Just nu finns inga uppskattningar på vad kostnaden för att reparera vägräcket kan landa på.

– Men det kan också bli en försäkringsfråga, säger Sofia Hellberg, samhällsbyggnadschef på kommunen.

Västtrafik meddelar att utredningen från deras sida fortfarande pågår och att de har varit i kontakt med partnerföretaget Transdev, som var ansvarig för bussen som hamnade i diket. Trafikbolaget har ännu inte kunnat konstatera om det var ett däck eller flera som orsakade olyckan. Samtidigt bekräftar Transdev att de inte avser att bekosta reparationen av vägräcket.

– Från vår sida ser vi allvarligt på alla olyckor som sker i trafiken och utreder alla händelser vidare tillsammans med våra partnerföretag som kör trafiken, skriver Alice Roman Dadisho, presskommunikatör på Västtrafik, i ett svar till Partille Tidning.

Bussföraren som körde i diket mår under omständigheterna bra, men är ännu inte tillbaka i tjänst.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS