Programmeringskursen som vill motverka diskriminering

Programmering och dataspel har traditionellt varit väldigt mansdominerat. Många kvinnliga spelare möts av diskriminering och det vill företaget ”hemkodat” motverka.

ANNONS

Blickarna svajar nervöst fram och tillbaka mellan deltagarna. Fötterna viftar vilt och många tittar förväntansfullt på datorerna längst fram i klassrummet. Det är bara några minuter kvar till kursstart och barnen väntar otåligt. På varje bänk ligger en barnbok som deltagarna tog med hemifrån.

– Vi har olika typer av fokusområden för kurserna, idag skulle barnen hämta inspiration från en bok för att skapa ett eget spel, säger kursledare Kimberly Pina Becerra.

LÄS MER:Ungas boklån minskar - men inte i Partille

En ungdomsdriven organisation

Företaget ”hemkodat” är en ungdomsstyrd organisation som invigdes år 2018. Grundaren Non Raagaard och samordnare Tilda Kharraziha berättar att de arbetar för att stärka ungas förmåga inom programmering. Kurserna är kostnadsfria eftersom företaget vill ge alla samma möjlighet att delta.

ANNONS

– Vi arbetar mycket med att se till att alla har samma förutsättningar, oavsett bakgrund, kön och ålder, säger kursledare Adriana Tulum.

Kimberly Pina Becerra nickar instämmande och fortsätter:

– Vi inleder alltid varje kurs med att säga ”alla är en tom bok, det spelar ingen roll var man kommer ifrån eller vem man är, vi ska alla skapa tillsammans”.

LÄS MER:Respekt är ledordet – på prisbelönta fritidsgården

Feministiska mål

Kimberly Pina Becerra och Adriana Tulum lockades till företaget ”hemkodat” på grund av den feministiska aspekten. Kimberly har själv spelat och programmerat sedan hon var ung, men mött mycket könsdiskriminerande kommentarer.

– Enda sedan jag var liten har folk alltid kommenterat negativt på det faktum att jag är en kvinnlig dataspelare.

LÄS MER:Stöd hemifrån viktigt för höga betyg – här erbjuder de gratis läxhjälp för alla

”Hemkodats” långsiktiga mål är att fånga in så många tjejer som möjligt för att försöka normalisera både manliga och kvinnliga programmerare. Tilda Kharraziha berättar att företaget även vill försöka ändra på den stereotypiska bilden av en programmerare.

– Jag har ju själv en skev bild av en typisk spelare, jag ser framför mig en äldre, nördig man. Detta vill vi ändra på, säger hon.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS