Proffstjuvar stal hans dyra arbetsverktyg på parkering

Under fredagskvällen skulle Ivo Yanchev snabbt in och handla på matbutiken i centrala Partille. Vid kassan på Willys mötte han en bekant som undrade vad det var för killar som lastade ur verktyg från hans arbetsbil. De sprang ut till parkeringen men tjuvarna var som bortblåsta – de hade fått med sig dyra verktyg till ett värde av 150 000 kronor.

ANNONS
|

LÄS MER:Tjuvar bröt sig in i ett garage i Sävedalen – stal flera vinflskor

LÄS MER:Organiserade stölder på Ica Maxi i Allum: ”Tjuvar varje dag”

Ivo Yanchev är stensättare och driver eget företag sedan 25 år tillbaka. Han skulle in och handla lite på matbutiken i centrala Partille under fredagskvällen. Klockan var strax efter åtta och han körde arbetsbilen. Han flyttar runt till olika arbetsplatser och har sina arbetsverktyg i bilen. Ivo ställde sig på en p-ruta bara meter ifrån matbutiken som är välbesökt, eftersom han vet att det det finns tjuvar som kan slå till mot den typen av bilar. När han betalat för sina varor och ska lämna butiken möter han en bekant som har sett att två svartklädda män är i fullt arbete med att lasta ur verktyg. Personer han trodde kanske arbetade tillsammans med Ivo. Men så var inte fallet och de sprang därför snabbt ut till parkeringen. Men tjuvarna var som bortblåsta.

ANNONS
Ivo Yanchev fick sina arbetsredskap stulna av fräcka tjuvar på Willys parkering i fredags kväll.
Ivo Yanchev fick sina arbetsredskap stulna av fräcka tjuvar på Willys parkering i fredags kväll. Bild: Shamiram Demir

– Jag var i chock faktiskt för det var första gången som det händer mig och jag trodde att min bil var ganska säker och att den inte är lätt att ta sig in i.

Stal arbetsverktyg för 150 000 kronor

Bilen var inte uppbruten eller skadad, förutom en liten repa vid kanten på dörren. Inget var förstört eller krossat. Hur tjuvarna har tagit sig in i bilen är en gåta, för den var låst när Ivo lämnade parkeringen.

– När vi kom ut så försökte jag öppna framdörren men den var låst, och sen försökte jag öppna sidodörren och den var öppen. När jag låser min bil så låses alla dörrar automatiskt, så bilen var låst, säger Ivo Yanchev.

De fräcka tjuvarna stal med sig dyra arbetsverktyg som bland annat en planlösare, en padda- eller markvibrator, en vinkelslip, en planlaser och en dieseltank för att tanka maskiner med. Allt till ett värde av cirka 150 000 kronor. Ivo har inte inventerat allt som tjuvarna fick med sig. Men det är tydligt att de siktat in sig på de dyraste maskinerna.

– De billigare sakerna har de lämnat, konstaterar han irriterat.

Han har en försäkring som täcker den fräcka stölden som han ska kontakta på måndag. Men det blir merjobb för honom och hans kollega som måste gräva fram kvitton och annat för att få ut försäkringspengar. Ivo Yanchev har gjort en polisanmälan om inbrottet och stölden, men har inget hopp om att tjuvarna ska tas fast eftersom det saknas kameror som övervakar parkeringen. Dagen efter ses vi på samma parkering och han är fortfarande i chock över vad som drabbat honom kvällen innan.

– Att man kan inte vara säker, inte lämna sin bil utan att det ska hända saker såhär, säger Ivo Yanchev.

Tror att någon har spanat och följt efter honom

För ett par veckor sedan var de hos bekanta i Partille och skulle äta middag. Sonen och vännernas son åkte efter maten ut en vända med bilen och när de kom tillbaka såg de att någon hade brutit sig in hos grannens arbetsbil. Den hade fått krossade rutor och tjuvarna tog med sig arbetsverktyg. Ägaren hade sprungit ut men inte hunnit ifatt tjuvarna.

Ivo Yanchev tror att någon har spanat på honom när han parkerat och följt efter honom in i affären för att se när han skulle gå ut igen och då förvarnat tjuvarna. De var snabba och orädda.

– När vi sprang tillbaka ut jag och min granne så var dom borta, så det har hänt på några sekunder egentligen. Därför tror jag att någon har haft koll på mig hela tiden.

Tjuvarna använder teknik som slår ut låssignalen

För några år sedan gick polisen i Stockholm ut med varningar för tjuvar som använde avancerad teknik som kan störa låssignalen när man låser sin bil. Ett dyrare och mer avancerat alternativ är att bilnyckelns signal kopieras och då kan bilen låsas upp bara sekunder efter att du tror att du låst. Enligt polisens presstalesperson i region väst har det genom åren funnits tjuvar som har använt sig av tekniken med olika störsändare, men det är inget de känner till förekommer i området just nu.

– Nej inte som vi känner till. Men under årens lopp har det förekommit att man manipulerar bilens lås så att man stör och slår helt enkelt ut signalen, säger Peter Adlersson, presstalesperson region väst.

Kan man göra något som bilägare?

– Att man verkligen ser till så att bilen låser sig.

Det bästa sättet att skydda sig från inbrott eller bilstöld är att känna så att bilen verkligen är låst. Men med nya nycklar kan det bli ett problem.

Mörkklädda män lastade ur verktygen

Ivo Yanchev hade låst sin arbetsbil innan han lämnade parkeringen. Men det hindrade inte tjuvarna. Hans bekant har i efterhand sagt att han kanske kunde gjort nåt när han såg tjuvarna. Men Ivo menar att det kunde slutat illa. Men han har fått beskrivet hur tjuvarna iskallt lastade över de dyra verktygen.

– Det var helt mörk och de var mörkklädda. En stod och tog ut verktygen och en till lade in dem i en mörk bil som var tätt parkerad intill, och de pratade ett språk han inte kände igen.

”Det är bara trist att folk inte kan låta andras egendom vara och inte ställa till det för andra”

Nu tänker han försöka få ett låsföretag att sätta dit ett extralås på dörren, en kostnad på flera tusenlappar.

– Jag trodde att min bil var säker, men det är den inte. Det är bara trist att folk inte kan låta andras egendom vara och inte ställa till det för andra, suckar han.

Han menar att det måste finnas fler poliser som patrullerar i centrala delarna och att ansvariga kanske ska sätta upp någon bevakning av parkeringen.

– Kameror skulle vara bra tror jag, säger han.

LÄS MER:Inbrottsförsök på byggarbetsplats i Öjersjö

LÄS MER:Sprutor och kondomer vid Kvastekulla – kameror ska stoppa verksamheten

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS