Barn vars föräldrar eller syskon har testat positivt på antigentest kan gå till skolan om hen själv inte har symptom.
Barn vars föräldrar eller syskon har testat positivt på antigentest kan gå till skolan om hen själv inte har symptom. Bild: Stefan Bennhage

Positivt antigentest i familjen – barn kan gå till skolan

Ett positivt antigentest i hemmet betyder inte att hela familjen automatiskt hamnar i karantän – symptomfria barn ska kunna fortsätta gå i skolan för att inte missa viktig undervisning.
– Friska skolbarn i skolan, enda undantaget är om man har PCR-verifierad hushållskontakt eller själv har symptom, säger smittskyddsläkaren Peter Nolskog.

ANNONS

Den som har symptom på covid-19 ska stanna hemma från skola eller arbete. Men om någon vuxen eller barn i hushållet testar positivt på ett antigentest kan nu symptomfria syskon fortsätta gå till skolan, enligt Smittskydd Västra Götaland.

– Skoleleven har rätt till undervisning, kan eleven inte beredas undervisning hemma de här fem dagarna som man ska vara hemma, då får skoleleven gå till skolan för att inte missa detta viktiga, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Formuleringarna är inte helt enkla att tolka och ändras allt eftersom pandemin fortgår. Peter Nolskog har länge sökt svar från Folkhälsomyndigheten, FHM, på hur personer med ett positivt antigentest och deras hushållskontakter ska hanteras. Under tisdagen försvann en formulering i FHM:s rekommendationer.

ANNONS

– Man har strukit att skolbarn ska stanna hemma utan att kommentera det. Det står bara att man bör stanna hemma från arbetet, säger Peter Nolskog.

LÄS MER:Jamina Roberts jagas av storklubbar – kan lämna Sävehof

Ändrar sin rekommendation

Konsekvensen blir att regionen nu ändrar sin rekommendation, men Smittskydd Västra Götaland har ännu inte hunnit uppdatera sina regler på alla sina plattformar, berättar Peter Nolskog.

LÄS MER:Göta Bio är med och inviger Göteborgs Filmfestival

Vad rekommenderar ni alltså för elever som exempelvis har en förälder med ett positivt antigentest?

– Just idag rekommenderar jag att de går i skolan och är väldigt uppmärksamma på symptom. Vi har en så stor spridning just nu, skolmiljön är inte smittfarligare än att bara röra sig i samhället, säger Peter Nolskog.

Samtidigt som smittspridningen är stor är det svårt att få tester och svar – både via de snabbare men betydligt osäkrare antigentesterna och PCR-testerna som analyseras i labb. Något som också påverkar rekommendationen.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.
Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen. Bild: Thomas Harrysson

– Antigentester är elefanten i rummet som vi inte kommer runt. De är inte diagnosgrundande eftersom det finns en osäkerhet jämfört med PCR. Men PCR räcker inte till alla just nu, säger Peter Nolskog.

Med andra ord är testningen så sporadisk att det inte längre är värt att hålla symptomfria barn hemma och därmed riskera ett kunskapstapp. Att en liten grupp testar sig och håller sina barn hemma får ingen effekt när det är dubbelt så många som inte testar sig när de är sjuka, menar Peter Nolskog.

LÄS MER:Vabbandet på rekordhöga nivåer – det här gäller

”Kan drabba familjen hårt”

– En rekommendation att just barn i en antigenpositiv familj bör stanna hemma kan drabba familjen hårt som i nuläget inte kan få vare sig smittbärarpenning eller ersättning för vård av barn. Man vädjar på ett tveksamt sätt till familjen dåliga samvete.

Rekommendationerna på kommunernas hemsidor i regionen kan se olika ut eftersom det är svårt att tolka och hänga med i förändringar i FHM:s regelverk.

Men bedömningen gäller för hela Västra Götaland och uppdaterad information ska komma ut på det regionala smittskyddets hemsida under onsdagen, enligt Peter Nolskog. Han hoppas att kommunerna väljer att gå på samma linje som dem.

–Vid PCR-positivitet ska man stanna hemma och får förhållningsregler. Då vet man att det finns covid i den familjen, men jag skulle inte vara ledsen om också den bestämmelsen försvann just nu.

ANNONS