Populärt språkcafé värnar om att upprätthålla svenskan

Till språkkaféet i Partille bibliotek kommer deltagare varannan vecka för att umgås och öva på svenska. På plats finns då språkvärden Kristina Hellström som tycker att träffarna är viktiga för att utvecklas i språket.
– Att höra och läsa finns det andra tillfällen för men man övar inte så ofta annars på att prata svenska.

ANNONS
|

Sedan 2020 har språkkaféets träffar på Partille bibliotek hållits digitalt med undantag från ett fysiskt möte under hösten 2021. Då rådde brist på språkvärdar som har som uppdrag att hålla igång samtalen. När språkkaféet för i år höll sin tredje träff var en av värdarna tillbaka.

– Idag är min första dag tillbaka sedan pandemin. Jag vågade inte komma här innan då jag inte visste om alla var vaccinerade, säger språkvärden Kristina Hellström och fortsätter:

– Nu när rekommendationerna släppts så tänkte jag att jag får släppa på det med. Jag går inte i affärer eller så men inom några dagar ska jag se Mamma Mia och om jag kan gå dit så kan jag komma hit med.

ANNONS

Kristina Hellström har varit språkvärd i sex år då hon tycker det är intressant att träffa människor från olika kulturer.

– Förutom att få träffa människor från olika kulturer får man även lära känna dem privat. Vissa har varit med sedan långt tillbaka så dem känner jag väl, fortsätter hon som inte allt för sällan pratar med deltagarna privat via telefon.

– Jag tog med en deltagare till Jonsered för att visa en utställning om hur det var att bo i Sverige förr i tiden så som jag bodde när jag var yngre. Hon själv hade bott likadant och blev chockad då jag idag bor i en villa.

Aktiviteter inom språkkaféet

Förutom utställningen har deltagarna tillsammans med språkvärdarna fått besöka Partilles herrgård, kollat på statyer och fått lära känna den kommun de nu bor i.

– Det är många som inte själva reser iväg så då passar vi på att göra aktiviteter och i kombination prata om exempelvis de statyer vi går förbi.

Under onsdagens träff på biblioteket deltog 17 stycken jämfört med de 20 till 25 besökare som vanligtvis kommer. Trots detta var både arrangörer och deltagare på plats väldigt glada över att träffarna hålls på fysiskt plats igen.

– Vi knyter kontakter och så kommer deltagarna igång med ett språk. Att höra och läsa finns det andra tillfällen för men man över inte så ofta annars på att prata svenska, säger Kristina Hellström.

“De har lärt mig svenska”

Att språkkaféet hjälper är något deltagarna är överens om.

– Språkcaféet är bra. De alla är duktiga och har lärt mig svenska, säger Foos Geele som sitter vid samma bord som Kristina Hellström.

Idag jobbar Foos Geele, förutom att gå på språkkafé samt att studera svenska för invandrare, på Vallhamraskolan som lokalvårdare. Där ska hon jobba fram till april men vill därefter gärna fortsätta att jobba vidare.

Muumino Omar, som studerar svenska för invandrare tillsammans med Foos Geele, är på språkcaféet för första gången.

– Jag tycker om att prata och skriva.

Vid samma bord sitter även Nesre Enufi.

– Du har varit här i många år så vi känner varandra sedan länge, säger Kristina Hellström till Nesre Enufi.

– Ja, det är bra här. Man får öva på att skriva och prata, svarar Nesre Enufi.

Intill Nesre Enufi sitter La-or Putornjai Mackay. Hon har besökt språkcaféet sedan innan pandemin.

– Jag har varit här många gånger. Jag är så glad för min gamla vän Kristina, säger La-or Putornjai Mackay.

I kombination med att besöka språkcaféet kollar La-or Putornjai Mackay ofta på nyheter, tv och Youtube vilket gör att hon under åren lärt sig att ta sig fram på svenska. I dagboksanteckningar på hennes Facebook försöker hon att skriva på svenska.

– När jag träffade dig, La-or, innan pandemin kunde du inte prata så mycket. Jag märker en skillnad för nu kan vi prata, säger Kristina Hellström.

– Ja jag har lärt mig, säger La-or Putornjai Mackay och börjar, tillsammans med sin gamla vän, att le.

Träffarna håller språket vid liv

För många är ett gemensamt tema att inte bara lära sig svenska utan att även upprätthålla språket. Deltagaren Mina Mortazari var tidigare ofta hemma med sin man men ville utveckla sin svenska.

– Man måste prata med andra för att lära sig svenska.

Själv kom hon till Sverige för tre år sedan. Efter att ha väntat i sex månader fick hon börja läsa svenska för invandrare. Två månader därefter började hon på språkkaféet.

– Jag gillar att komma hit och träffa människor. Min svenska blir bättre och bättre. Språkvärdarna är jättesnälla och hjälper så mycket.

Om hon skulle få önska något skulle det vara att att det finns fler språkvärdar. Åtminstone tre eller fyra till.

– Det skulle behövas fler. Vi har sex bord och kan behöva två språkvärdar per bord.

Trots bristen på språkvärdar har Mina Mortazari klarat sig bra och jobbar just nu på Willys i Sävedalen.

– Det här samhället, det är viktigt. Skolan räcker inte. Jag har en grundutbildning men man måste fortsätta att prata svenska för att upprätthålla språket.

LÄS MER:Listan över de mest utlånade böckerna i Partille

LÄS MER:Stöd hemifrån viktigt för höga betyg – här erbjuder de gratis läxhjälp för alla

LÄS MER:Lär ut svenska och yrke samtidigt – får pris av Skolverket

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS