Populär förskola får kritik – brister i brandskyddet

Efter att räddningstjänsten genomfört en tillsyn av brandskyddet på Besebäckens förskola i Partille anmärkte de på flera brister. Enligt rektorn är det första gången de uppmärksammas på detta och planerar nu att åtgärda problemen.

ANNONS

Det var bara några dagar innan jul som räddningstjänstens inspektörer kom på besök på förskolan Besebäcken på Mellbyvägen i Partille. Varje år genomförs kontroller på slumpmässiga platser runt om i Storgöteborg och i år var det Besebäckens tur.

På förskolan går i dagsläget ett 40-tal barn fördelat på två avdelningar och runt sju personer i personalen. Byggnaden är äldre och byggd i två plan. Efter att räddningstjänsten gått igenom alla lokalerna kunde de fastslå att brandskyddet inte levde upp till de krav som ställs.

Bland annat saknade dörren in till köket på våning två en dörrstängare – något som kan få en avgörande betydelse om det någon gång skulle börja brinna.

ANNONS

LÄS MER:Jörgen vaknade av branden: ”Såg lågorna stå ut genom fönstret”

”Enkel och billig åtgärd”

– Det är en enkel och relativt billig åtgärd som garanterar att dörren är stängd när den behöver vara det, utan att man behöver förlita sig på att de människor som använder dörren alltid ska komma ihåg att stänga den, säger Charlotte Björtin, en av inspektörerna på plats i motiveringen till beslutet.

I händelse av brand och rökutveckling är det nödvändigt att dörren hålls stängd för att brandcellsgränsens funktion ska kunna upprätthållas.

LÄS MER:Misstänkt mordbrand i Finngösa

Utöver att köket saknade dörrstängning kunde räddningstjänsten också konstatera att det inte utförts någon revisionsbesiktning av det automatiska brandlarmet som lokalerna utrustats med.

– Idag ställs det krav på att det finns någon form av tidig upptäckt och varning för brand i förskolor. Verksamheten måste därför utföra provning och besiktning av brandlarmet för att fastställa att det fungerar som det är avsett, säger Charlotte Björtin i rapporten.

Automatiska brandlarm ska normalt revisionsbesiktigas minst en gång per kalenderår.

Först nu de kan åtgärda bristerna

Ett annat alternativ menar de kan vara att verksamheten byter ut brandlarmet mot brandvarnare, vilket motsvarar den lägstanivå som finns vad gäller detektion och varning.

Enligt Besebäckens rektor Anki Larsen är de alltid noga med att ha ett gott brandskydd. De är därför tacksamma över samarbetet med räddningstjänsten som gör de här inspektionerna.

– De här inspektionerna sker återkommande på våra förskolor som ett led i att upprätthålla brandskyddet. Vid tidigare inspektioner har detta inte tagits upp utan det är först nu dessa brister har uppmärksammats, säger Anki Larsen.

– Så det är först nu vi kan åtgärda dem.

LÄS MER:Räddningstjänsten larmad till brand i flerfamiljshus

Följer upp ärendet i vår

Enligt räddningstjänsten kan man alltid överklaga deras beslut inom tre veckor men enligt Anki Larsen tar de till sig av kritiken. De har därför redan hunnit genomföra en ny revisionsbesiktning av det automatiska brandlarmet.

– Den är redan nu utförd, och en automatisk dörrstängare samt dörrmagnet kommer också att monteras så snart som möjligt, allra senast sista mars i år, säger hon.

Det är också det datum räddningstjänsten satt som deadline för när bristerna ska vara åtgärdade. Som regel följer de upp alla ärenden där brister uppdagats och kommer därför utföra ännu en kontroll senare i vår.

Om det fortfarande kvarstår brister riskerar förskolan förläggande med vite.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS