Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Hallberg
Bild: Johan Hallberg

Polisens uppmaning: Ansök om pass redan nu

För att undvika det höga trycket på passcentralen vill polisen att kommande resenärer visar framförhållning.
– Vi gör allt för att inte hamna i liknande situation framöver, säger Morgan Orvenholt, på polisen.

Under våren inledde polisen i region Väst en så kallad särskild händelse för att hantera det höga antalet ansökningar på pass och nationellt id-kort. Insatsen innebar mer personal och längre öppettider.

Trots det har årets semesterresenärer fått kämpa för att få sina resehandlingar i tid. Trycket efter sommaren har lättat – och för att undvika att samma situation uppstår 2023 uppmanas de med passbehov att söka redan nu.

– Vi vill uppmana alla som har tankar på att resa till våren eller sommaren att redan nu ansöka om resehandlingar. Detta för att minska väntetiderna när väl nästa högsäsong drar igång, säger Morgan Orvenholt, kommenderingschef för den särskilda händelsen i region Väst i ett pressmeddelande.

Fortsatt långa leveranstider

Ett av problemen har varit att när man väl ansökt om pass har det tagit lång tid att få det. Något som gjort att många valt provisoriska pass. I nuläget är det fortsatt ganska lång leveranstid.

‒ Leveranstiderna är fortsatt långa. I nuläget upp till 60 dagar. Vi publicerar löpande aktuella leveranstider på polisen.se. Vi ser också att det även är många som inte hämtar ut sina pass och att vi i slutändan kanske får makulera pass som ligger, säger Morgan Orvenholt.

– Vi gör allt för att inte hamna i liknande situation framöver.

Många tider men långa väntetider

I Västra Götaland och däribland Göteborg finns mängder av tider att boka men däremot är väntetiden lång. Bokar du en tid i dag tar det cirka tio veckor att få passet.

Att boka ett nationellt id-kort tar däremot en dryg vecka innan man får.

LÄS OCKSÅ: Förlängda tider för pass och id-kort – tillverkaren har tekniska problem

LÄS OCKSÅ: Nu finns det gott om passtider i Göteborg

LÄS OCKSÅ: Polisen släpper fler passtider

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.