Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Polisens teori: Gängkriminella bakom stöld av nattkikare

Ingen är än så länge gripen för inbrottet i en jakt- och vapenbutik i Sävedalen i söndags. Nattsikten för miljoner stals och nu är polisens teori att gängkriminella ligger bakom.
– Den här typen av utrustning är väldigt lätt att sälja vidare, säger Christer Fuxborg, Polisens presstalesman i Göteborg.

Det var under natten till söndag som tjuvar forcerade den kraftiga ytterdörren till en vapenbutik i Sävedalen och kom undan med nattsikten för miljontals kronor. Polisen satte genast igång jakten på gärningsmännen som sågs fly från platsen i bil.

Men trots idogt sökande så har polisen inte lyckats hitta vare sig bil eller tjuvar och snart en vecka efter inbrottet är nattsiktena fortfarande på villovägar. Och nu visar det sig att inbrott i just vapenbutiker inte är ovanliga och att nattsikten ofta är målet för tjuvarna.

Vanligt med inbrott i vapenbutik

Tidningen Svensk Jakt rapporterar om två tidigare inbrott under året, i Hammarstrand och Järvsö, där också mörkersikten för stora belopp stals och nu säger Polisens presstalesman i Göteborg, Christer Fuxborg, att det sannolikt ligger organiserad brottslighet bakom.

– Det finns gängkriminella som skulle kunna vara intresserade av sådan utrustning. De verkar dessutom ofta under de mörka timmarna av dygnet, säger han.

Lätt att sälja

Nattsikten säljs av jaktbutiker allt sedan det blev tillåtet att använda dem vid jakt på vildsvin för några år sedan. De är lätta att sälja och en attraktiv vara på den på svarta marknaden, då de i butik i många fall kostar tiotusentals kronor styck. Christer Fuxborg vidareutvecklar med ett räkneexempel:

– De kostar kanske 1500 kronor nya och säljs för 500 på gatan. Då är det klart att det är lätt att välja det billigare alternativet.

En stor risk är också att de stulna nattsiktena inte alls dyker upp på den svenska marknaden utan går på export till utlandet där de säljs vidare.

– Det finns en stor risk att det exporteras utomlands. Det smugglas ner mot Polen och sen vet man inte vart det hamnar, säger Christer Fuxborg.

LÄS OCKSÅ: Sävedalsbo bar batong och kniv i köpcentrum – döms

LÄS OCKSÅ: Tullens konstigaste fynd på Landvetter flygplats

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.