Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen ser en ökning av inbrott sedan ett par veckor tillbaka. Vid två olika tillfällen greps nyligen två inbrottstjuvar i Sävedalen. Den ena sitter nu häktad.  Bild: Robin Aron
Polisen ser en ökning av inbrott sedan ett par veckor tillbaka. Vid två olika tillfällen greps nyligen två inbrottstjuvar i Sävedalen. Den ena sitter nu häktad. Bild: Robin Aron

Polisen varnar för inbrottsvåg i Partille – två gripna i Sävedalen

En man togs på bar gärning när han brutit sig in i en villa i Sävedalen nyligen, en annan sitter häktad misstänkt för inbrott i samma område. Nu tycks inbrotten öka – precis som polisen befarade efter att restriktionerna släppts.
– Jag vill uppmana till allmän vaksamhet, säger Anders Klingberg, förundersökningsledare.

Inför att coronarestriktionerna skulle släppas i början av februari varnade polisen i Partille för att inbrotten i villor skulle öka.

– Det är vanligt att det är utländska ligor som begår de här brotten, färre restriktioner underlättar för dem, sa Anders Klingberg, förundersökningsledare på polisen i Göteborg nordost i början av året.

Nu tycks det befarade ha inträffat. Men det är inte bara villor som drabbas. Även företag och lägenhetsinnehavare har haft påhälsning av okända den senaste tiden.

– Jag tycker mig se en ökning, det är runt två eller tre bostadsinbrott i veckan, säger Anders Klingberg.

Inte lika mycket som väntat

Ökningen är inte så drastisk som han föreställt sig, men han tror att det kan fortsätta öka.

– De flesta inbrotten sker dagtid och många arbetar fortfarande hemma, och många är sjuka. Det är en successiv tillbakagång till jobben och man kan nog förvänta sig att ökningen av inbrotten sker i samma takt, säger Anders Klingberg.

– Men det vore underbart om det inte blev så, tillägger han.

Tjuv jagades av husägare

För ett par veckor sedan greps en man efter att han blivit påkommen på bar gärning vid ett inbrott i en villa i Sävedalen.

– Han satt anhållen ett kort tag, vi kunde se samband med ett annat bostadsinbrott som skett i närheten. Nu är han släppt men fortfarande misstänkt.

En annan man jagades ut ur en villa i Sävedalen i slutet av februari efter att han brutit sig in genom ett fönster. Polisen sökte med hundar i området och kunde slutligen gripa mannen. Nu sitter han häktad misstänkt för inbrott.

– Husägaren vaknar och jagar bort mannen. Vi har bra spår som vi hoppas ska kunna leda till att fälla honom, säger Anders Klingberg.

Gripandet kan ha lett till att inbrottsvågen inte blivit så stor som befarat ännu.

– Dessa individer tillhör troligtvis inte ligorna, men det är klart att det kan påverka om man tar två stycken.

Okända personer rycker i dörrar

I de båda fallen kunde husägare och polis agera snabbt. Ingenting ska ha hunnit bli stulet från villorna.

Men i lokala Facebook-grupper har det nu även varnats om personer som rycker i dörrar in till bostäder. Anders Klingberg uppmanar allmänheten att vara vaksam.

– Det är ganska fräckt, och det är klart att alla kanske inte kommer i håg att låsa dörren på natten. Jag vill uppmana till allmän vaksamhet. För dem som har möjlighet att skaffa larm är det såklart bra att göra det. Det händer att även larmade hus får inbrott, men det är betydligt vanligare att olarmade hus har inbrott.

LÄS MER: Polisen varnar för inbrottsvåg när restriktionerna släpper

LÄS MER: Tjuvarna tog laptops – arbetet på bokbinderiet rullar dock på

LÄS MER: Polisen larmad till inbrott i garage i Partille

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.