300 A-traktorer kontrollerades av polisen under veckan.
300 A-traktorer kontrollerades av polisen under veckan. Bild: Christer Olofsson

Polisen: Majoriteten av A-traktorer är trafikfarliga

Under höstlovsveckan har polisen i väst gjort 300 kontroller av A-traktorer. Slutsatsen? Två av tre fordon som undersöktes visade sig vara trafikfarliga. Nu vädjar polisen till föräldrar vars barn har A-traktorer.

ANNONS
|

Förekomsten av A-traktorer på våra vägar har debatterats friskt den senaste tiden, efter flera olyckor som i vissa fall har lett till dödsfall.

Mellan onsdagen och fredagen under höstlovsveckan har patruller i polisregion väst, ett område som omfattar såväl Västra Götalands som Hallands län, kontrollerat 300 A-traktorer.

Slutsatsen: Två av tre kontrollerade fordon visade sig vara antingen ombyggda eller ha brister som är olagliga och trafikfarliga.

– Lite förenklat kan man säga att om man bygger om en A-traktor alltför mycket så förändras klassningen. A-traktorn räknas inte längre som en traktor, utan som en vanlig bil, säger Hans Qvant, på trafikpolisen i Halmstad, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Flera var manipulerade

En A-traktor för inte köra mer än 30 kilometer i timmen. En manipulerad A-traktor kan komma upp i samma hastigheter som en personbil. Enligt polisen är fusket ofta svårt att upptäcka.

– Det primära för oss är att hitta tecken på att traktorn har manipulerats så att den kan framföras i mer än 30 kilometer i timmen, fortsätter Hans Qvant.

Polisen har i samband med sina kontroller tagit hjälp av bilinspektörer.

Tecken på manipulation av hastigheten har upptäckts i flera fall.

– Ibland har vi upptäckt detta när vi provkör A-traktorerna, i vissa fall har vi tagit förarna på bar gärning under en trafikkontroll. Det här innebär att föraren har gjort sig skyldig till olovlig körning, säger Hans Qvant.

När detta sker skrivs en polisanmälan och körkortet omhändertas, i avvaktan på Transportsstyrelsens beslut om återkallande av körkort.

Man tar även kontakt med föräldrar. I långa loppet kan det innebära en utredning och förhör, tillsammans med förälder och socialtjänst.

Åklagare kan dessutom utfärda dagsböter, eller väcka åtal.

”Livsfarligt att köra för fort”

Nu vill polisen skicka ut en tydlig uppmaning till föräldrar.

– Engagera er i vad era ungdomar gör och tänk på att det inte är oskyldigt att bygga om A-traktorer! Det kan vara livsfarligt att köra för fort i en A-traktor eller att stoppa in fler passagerare, traktorn är ju inte konstruerad för detta – sammantaget blir trafikfaran oerhört mycket större än när man kör en vanlig personbil. Att rädda nästa liv är det övergripande syftet med den regionala insatsen som vi just har genomfört, menar Hans Qvant.

Regelverk för A-traktorer

För att köra A-traktor krävs ett körkort med AM-behörighet, det vill säga körkort för moped klass I (ibland kallat moppekörkort), eller ett traktorkort. Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort är den 16 år.

Källa: polisen.se

ANNONS