Polisen lägger ner förundersökningen om branden i Furulundsskolan

I samband med branden på Furulundsskolan inledde polisen en förundersökning om grov skadegörelse. När elden var släckt genomförde de en teknisk undersökning men inga spår har kunnat säkras.
– Inget fynd har gjorts som kan visa på hur elden startat, säger Anders Klingberg, polis vid lokalpolisområde nordost.

ANNONS
|

Det brann med öppna lågor på Furulundsskolan under natten till onsdag förra veckan. Vid 02.17 inkom larmet och ända fram till morgonen fick upp till tolv brandbilar bekämpa elden.

Händelsen fick stora konsekvenser för både personal och skolans 230 elever, undervisningen ställdes in fram tills på fredagen, då nya ersättningslokaler kunnat ordnas.

LÄS MER:Många barn och föräldrar besökte brandskadad skola

Efter att branden släckts arbetade både räddningstjänst och polis på platsen, men trots att en teknisk undersökning genomfördes har ingen brandorsak kunnat fastställas.

– Patrull och räddningstjänst har på plats kunnat konstatera att det inte funnits några spår att säkra. Inga fynd har gjorts som kan visa på hur elden startat, säger Anders Klingberg, utredare vid lokalpolisområde nordost.

ANNONS

LÄS MER:Toppolitikerna om branden i Furulund: ”Det är förfärligt”

Tidigare utsatta för skadegörelse

Branden hann under natten spridas i ett par klassrum och rök spreds via ventilationen i byggnaden. Först under fredagen kunde eleverna återvända till skolan och använda ersättningslokaler för undervisning. Sanering av de brandskadade klassrummen pågår.

Partille Tidning har tidigare rapporterat om hur Furulundsskolan redan under sommaren utsattes för skadegörelse, men om de händelserna har ett samband med branden har inte kunnat bekräftas av polis.

– Vi har ingen teknisk bevisning som stödjer det. Vi kollar i de spåren men vi har inget nu som visar att det är så, sa Robin, operativ samordnare på lokalpolisområde nordost i samband med att branden inträffat i förra veckan.

LÄS MER:Brand på Furulundsskolan

”Sannolikt har ett fönster krossats”

Orsaken till branden har polisen inte kunnat fastställa men de ser ett händelseförlopp som mer troligt.

– Sannolikt har ett fönster krossats till lektionssal och någon har därifrån satt eld. Det ligger dessvärre i sakens natur att eld, värme och rök förstör spår, säger Anders Klingberg.

Polisen har heller inte kunnat hitta några vittnen till händelsen. På grund av bristande bevisning valde därför polisens utredningsjour att i dagarna lägga ner utredningen.

– Det är med motiveringen att spaningsuppslag saknas, säger Anders Klingberg.

LÄS MER:Krav på kamerabevakning efter klotter och förstörelse

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS