Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Den här bilden sprids via flera medier och det sägs att den ska komma från Ukrainas presidents kontor. Bilden visar en explosion i Kiev. Bildkälla: CNN via Ukrainian President’s office
Den här bilden sprids via flera medier och det sägs att den ska komma från Ukrainas presidents kontor. Bilden visar en explosion i Kiev. Bildkälla: CNN via Ukrainian President’s office

Polisen har utlyst särskild händelse – efter oroligheterna i Ukraina

Rysslands invasion av Ukraina under natten mot torsdag får konsekvenser även för polisen i Partille. På grund av det oroliga läget har polisen sedan tidigare utlyst en särskild händelse – vilket påverkar alla polisstationer i Sverige.
– Polisen ska fortsatt fungera även om det är instabilt i omvärlden, säger lokalpolisområdeschefen Dan Windt.

Under förra veckan trappades läget mellan Ukraina och Ryssland upp och i dag, under torsdagsmorgonen, vaknade många upp till beskedet att Ryssland har invaderat Ukraina. Enligt flera medier går krigslarmen och det har rapporterats om explosioner i flertalet städer, däribland huvudstaden Kiev.

– Jag som människa blev orolig och otrygg och känner att det blev olustigt, säger Dan Windt, polischef i Göteborg syd.

Han är en av polischeferna i region väst, där Partille ingår.

Dan Windt, polischef i lokalpolisområde Göteborg syd, som är en del av Polisregion Väst. Arkivbild. Bild: Jacob Humlén
Dan Windt, polischef i lokalpolisområde Göteborg syd, som är en del av Polisregion Väst. Arkivbild. Bild: Jacob Humlén

Nationell särskild händelse utlyst

Enligt polischefen utlystes den särskilda händelsen under slutet av förra veckan. Detta är något som påverkar hela polisens organisation, på nationell nivå och på regional nivå. Polisen har nu gått upp i stabsläge.

– Det berör alla polisstationer i hela Sverige, säger polischefen Dan Windt.

Anledningen till varför de har valt att inleda en särskild händelse är för att det ska skapa tydlighet i organisationen.

– Det ska skapa robusta ledningssystem som ska bidra till att man kan leda parallella händelser.

Polisen ska fungera oavsett krig eller inte

Han säger att Polismyndigheten måste fungera oavsett orolighet som finns i omvärlden.

– Från vårat håll måste vi koordinera oss med andra lokalpolisområden. Vi håller våra medarbetare uppdaterade. Vi löser det dagliga arbetet inom våran verksamhet bredvid beredskapsplaneringen. Vi uppdaterar planen utifrån vad som sker i våra områden, säger Dan Windt.

Polisen har också beredskap för om elen skulle slås ut. Även att se till att andra praktiska ting fungerar, som kommunikationssystem och att hålla alla bilar tankade.

– Men man ska känna sig trygg och lugn. Vi kommer att fungera och vi fungera även nu. Vi är förbereda, vi kommer fortsätta att arbeta med att utreda brott och få medborgarna att känna sig trygga – även om det inträffar en kris.

Kan hjälpa till vid ett flyktingmottagande

För polisen kan det också bli aktuellt att hjälpa till vid ett eventuellt flyktingmottagande. Det är dock NOA, Nationella Operativa Avdelningen, som i så fall kommer att ha ett ansvar för det.

– Om det skulle bli ett stort mottagande så kommer det hanteras centralt inom polisen. Men vi kommer att hjälpa till om det behövs. Till exempel kan det handla om att skicka poliser till andra platser.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.