Polisens bild på rådande hastighet på Alingsåsleden tagen vid Munkebäcksmotet i riktning mot Partille.
Polisens bild på rådande hastighet på Alingsåsleden tagen vid Munkebäcksmotet i riktning mot Partille. Bild: Polisen

Polis förföljde bil på E20: ”Körde i 150 km/h”

Sent på natten en höstdag i september fick en polispatrull korn på en bil på E20 som susade förbi Sävedalen. Polispatrullen hade svårt att förfölja personbilen, trots att den körde i 150 kilometer i timmen. Nu döms den kvinnliga föraren till dryga böter.

ANNONS
|

En polisbuss körde i höjd med Munkebäcksmotet när de såg en personbil komma i hög hastighet från Röde orm i riktning mot Partille. Polisen bestämde sig för att förfölja bilen på avstånd, mäta hastigheten och genomföra ett fordonsstopp.

I tingsrättens dom framgår att polismannen gasade med ”all kraft för att komma ikapp bilen”. Trots att polisen körde 150 kilometer i timmen fortsatte avståndet till en början att öka. Efter ungefär en kilometer kunde bilen stoppas när polisbussen signalerade för att få bilen att köra in till kanten vid Partillemotet.

Kvinnan som körde bilen har i polisförför uppgett att hon körde om en bil i höjd med Munkebäck och sedan lade sig i mittenfilen. Senare blev hon stoppad av polisen.

ANNONS

Hur fort körde du?

– Det har jag inte koll på exakt hur fort jag körde, men absolut inte i den hastigheten som de påstår, säger kvinnan i polisförhöret och lägger till att en svart Mercedes och en annan bil tävlade mot varandra och körde om henne.

Polisen menar dock att bilen inte kunde förväxlas med några andra bilar på vägen. Under den kilometern som bilen följdes efter mättes hastigheten upp till 150 km/h. I sådana här sammanhang, när poliser mäter upp hastighet genom att följa efter en bil görs ett ett säkerhetsavdrag på tio procent, i det här fallet 15 km/h.

Tingsrätten anser att det är bevisat att föraren till bilen kört åtminstone 135 km/h på en vägsträcka där högsta tillåtna hastighet är 80 km/h. Och kvinnan döms att betala fortkörningsböter på 4 000 kronor.

LÄS MER:Man körde utan giltigt körkort i nio år – frias av tingsrätten

LÄS MER:Åkte fast för fortkörning – hade bråttom till nytt jobb

ANNONS