En pojke i yngre tonåringen uppger att han blivit misshandlad av sex äldre killar. Nu läggs ärendet ned. ”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda”, skriver polisen i sitt beslut.
En pojke i yngre tonåringen uppger att han blivit misshandlad av sex äldre killar. Nu läggs ärendet ned. ”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda”, skriver polisen i sitt beslut. Bild: Stefan Bennhage

Pojke blev sparkad och stampad på – utredningen läggs ned

En pojke ska ha blivit sparkad och stampad på av sex äldre killar. Pojken ska även fått utstå glåpord på grund av sin hudfärg. Nu läggs ärendet ned.
– Signalementet var för dåligt, säger jourförundersökningsledaren Kristoffer Schönnings.

ANNONS

En eftermiddag i slutet av september ska en pojke i nedre tonåren blivit påhoppad av sex äldre killar när han var ute och gick i Partille.

I förhör med polisen uppger han att de äldre killarna sparkade, knuffade – och stampade på pojken. Han ska även ha fått utstå glåpord gällande sin hudfärg.

Pojken berättar också att de äldre killarna ska ha kastat pojkens mobiltelefon i marken så att den gick sönder.

LÄS MER:Pojke misshandlad – polisen utreder hatbrottsmotiv

”Uppenbart att brottet inte går att utreda”

Ärendet rubricerades som misshandel med misstänkt hatbrottsmotiv och skadegörelse. Men har nu lagts ner innan förundersökning inleddes.

– Vi har inte inlett någon förundersökning, signalementet är för dåligt, säger Kristoffer Schönnings på utredningsjouren som hade hand om ärendet.

ANNONS

”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda. Det finns inga spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp”, skriver polisen i sitt beslut om att inte starta en förundersökning.

Stort mörkertal bland liknande fall

Det här ärendet anmäldes samma dag. Men i andra liknande fall är mörkertalet stort, berättar Andrea Hammar på polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i region Väst.

– Överlag ser vi en låg anmälningsbenägenhet jämfört med den verkliga utsattheten, som ofta är mycket högre. Det kan finnas flera anledningar, dels att det landar i en känsla att det inte händer någonting om man anmäler, att man har lågt förtroende för rättsapparaten men också en normalisering av utsattheten. Sker det frekvent kanske man inte orkar anmäla, säger hon.

Andrea Hammar, förundersökningsledare vid polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i Region Väst.
Andrea Hammar, förundersökningsledare vid polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i Region Väst. Bild: Polismyndigheten

Uppmanar att anmäla

Polisen hänvisar till brist på signalement gällande gärningspersonerna. Andrea Hammar understryker ändå vikten av att anmäla.

– Man ska alltid anmäla och inte själv tänka att det inte blir något. Låt polisen avgöra det, säger hon.

– Jag kan förstå att det är en uppgivenhet om ens ärende läggs ned, men det är viktigt att få in det i statistiken. Mängden anmälningar ger en indikation var polisen och andra aktörer behöver arbeta. Och sen kan mängden anmälningar i sig leda till att man går vidare med utredning.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS