”Pilo”-barnen minns sin farfar – nu får han namnge en gata

Adolf ”Pilo” Johansson var deras farfar. Nu får han en egen gata uppkallad efter sig i Amerikakolonin. Kusinerna Ingemar och Leif Johansson tycker det är bra – även om namnet kan kopplas till något negativt.
– Det är inget positivt med namnet Pilo, det betyder den druckne, eller han som drack mycket, säger Leif Johansson.

ANNONS

LÄS MER:Pelle Snusis Väg ska hamna på kartan i Jonsered till slut

LÄS MER:Nästan 100 år gamla kyrkan brann – ersattes av glasslager

Ingemar Johansson och Leif Johansson är kusiner och barnbarn till Adolf Johansson som också gick under namnet ”Pilo” av Jonseredsborna. Troligtvis kommer namnet från Landvetter, varifrån farfadern vad bördig och där det fanns någon som kallades Pilo. Och på den vägen är det.

– ”Pilo-Svens pojk” sa de alltid förr, men nu har det ebbat ut för det finns inte många kvar som minns, säger Ingemar Johansson om hans tidigare tilltalsnamn i Jonsered.

– Då visste alla vem det var. Vi är den sista generationen tror jag som kan kallas Pilos barn, lägger kusinen Leif Johansson till.

Arbetade som svetsare i Jonseredsfabriker

Farfadern arbetade på Jonseredsfabriken under 40 år som svarvare och var gift med Margaretha. Paret fick fem barn. Men särskilt mycket om bakgrunden till namnet ”Pilo” som farfadern också kallades i bygden vet de inte.

ANNONS

– Våra föräldrar ville aldrig prata om detta, säger Leif Johansson.

Ingemar Johansson: ”Pilo-Svens pojk sa de alltid förr, men nu har det ebbat ut för det finns inte många kvar som minns”

Anledningen kan vara att namnet anspelar på någon som var berusad och full. Vilket inte var något föräldrarna ville förknippas med. En sökning på nätet visar att namnet Pilo betyder ”full, packad, berusad”. Det har också funnits en ölsort med det namnet.

– Det är inget positivt med namnet Pilo, det betyder den druckne, eller han som drack mycket, säger Leif Johansson.

Han vill dock understryka att de flesta av männen vid tiden då hans farfar levde drack på helgerna. Så det var inget märkvärdigt att dricka sig full när man var ledig från det slitsamma arbetet på fabriken i Jonsered.

Farfadern Adolf ”Pilo” Johansson kom från Landvetter och där fanns en släkt som troligtvis också gick under namnet Pilo i folkmun. För att särskilja just Adolf Johansson från de andra männen i Jonsered fick han tilläggsnamnet av lokalborna.

– Han heter det också eftersom han kom från Landvetter och drack mycket, så det var inget positivt med det, summerar Leif Johansson.

”Port-Oskar, Sliparns-Esther, Knaven och Brisse-Kålle, rabblar Ingemar Johansson och bjuder på minnen från en svunnen tid.”

Andra udda namn på numera bortgångna personer i bygden dyker upp under samtalets gång.

– Port-Oskar, Sliparns-Esther, Knaven och Brisse-Kålle, rabblar Ingemar Johansson och bjuder på minnen från en svunnen tid.

Besökte barnen för att se på den nya tv:n

De har sporadiska minnen av farfadern som var sträng och som tidigt blev änkeman. Han träffade gärna sina fem barn med familjer under veckorna. Sven, Erik, Ivar, Britta och Inez fick besök av pappan Adolf olika dagar då han både passade på att fika, men också titta på vad som fanns på den nya tv:n – en apparat som han själv saknade i slutet av 50-talet.

Ingemar Johansson har ett särskilt minne som han kan koppla ihop med namnet Pilo från barndomen.

– Farfar hade en gammal stuga, och under den i grunden låg gamla 5-liters öl med trätunnor under. Men det sa aldrig pappa nåt om, utan han ställde bara undan det. Det var så på den tiden.

Gick med i Missionskyrkan av en slump

Farfadern gick också med i Missionskyrkan, eller den nuvarande Equmeniakyrkan i Jonsered, av en slump. Ödet ville att Adolf ”Pilo” Johansson och en till person en kväll försökte komma in på biografen vid Godtemplarhuset i Jonsered.

– Men så fick han inte komma in där för han luktade sprit och då gick de ner till Missionskyrkan, så på så vis kom han med i kyrkan, förklarar Leif Johansson.

Leif Johansson: ”Det var så på den tiden, antingen var du med i fotbollen och Jonsereds IF eller Godtemplarna eller i Missionskyrkan”

Farfadern började sedan besöka kyrkan regelbundet och blev med tiden medlem. Han slutade dricka och blev senare ansvarig för barnverksamheten under en period.

– Det var så på den tiden, antingen var du med i fotbollen och Jonsereds IF eller Godtemplarna eller i Missionskyrkan, det var de tre olika grupperna, summerar Leif Johansson.

I bohuslänska Rågårdsvik hade farfadern ett sommarställe som Ingemar hälsade på under somrarna.

– Han reste aldrig så mycket som jag vet.

År 1969, drygt 80 år gammal, gick så farfadern bort i det egna hemmet i Jonsered.

Hur var han som person, er farfar?

– Han var nog lite sträng, var han inte det?, säger Ingemar Johansson och vänder sig till kusinen.

– Det skulle vara ordning och reda, när han väl kom med i kyrkan var han väldigt aktiv, lägger Leif Johansson till.

Även han har varit aktiv i församlingen och ordförande under en tid, liksom pappan och nu är hans egen son ordförande i Equmeniakyrkans församling.

Ingen i släkten har antagit det udda namnet. Men dottern till Ingemar Johansson hade ett tag funderingar kring att byta efternamn till just Pilo – även om så inte blev fallet till slut.

– Det var ett ovanligt namn, men det blev aldrig nåt. Hon var nyfiken och tänkte att det var bättre än Johansson, säger Ingemar Johansson med ett skratt.

Att farfadern Adolf är en av de som ska få namnge en gata i Amerikakolonin intill deras kyrka är de båda glada över.

– Det jag tycker är roligt med det här samhället är att det gamla finns kvar, säger Leif Johansson.

LÄS MER:Ekåsens gård drabbas hårt av restriktioner – kan få slå igen

LÄS MER:Vintrigt värre - Jonsereds julmarknad i vit skrud

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS