Upp till 70 procent av ordinarie personal är borta just nu inom vården av gamla i Partille.
Upp till 70 procent av ordinarie personal är borta just nu inom vården av gamla i Partille. Bild: Shamiram Demir

Personal omplaceras för att klara vården av gamla

Sedan i fredags är Partille försatt i stabsläge. Och från och med i dag torsdag börjar personal från bland andra kulturförvaltningen att arbeta med vården av de gamla som har upp till 70 procents bortfall av personal.
– Smittspridningen påverkar oss som i resten av samhället. Det är en rejäl smocka som vi får just nu, säger Mats Nilsson, HR-ansvarig på kommunen.

ANNONS
|

LÄS MER:Partilles skolor håller öppet – rekordmånga elever borta

LÄS MER:Partilles äldreboende går mot strömmen – inga covidsmittade

HR-chefen använder termer som ”ett extremt läge” på något han aldrig tidigare sett när han beskriver bortfall av personal inom samhällsviktiga verksamheter. Det är också arbeten som inte kan skötas hemifrån, främst gäller det utbildningsförvaltningen och Vård- och omsorgsförvaltningen. Men medan det inom skolor och förskolor också är bortfall av barn och unga, vilket väger upp något, så krisar det desto mer vad gäller vården av gamla. Det gäller både inom hemtjänsten och på de särskilda boenden som drivs av kommunen.

HR-chefen Mats Nilsson menar att det är en extrem situation kommunen befinner sig i just nu vad gäller bemanningen av gamla.
HR-chefen Mats Nilsson menar att det är en extrem situation kommunen befinner sig i just nu vad gäller bemanningen av gamla. Bild: Partille kommun

– Det finns enheter inom vård- och omsorg som ligger på mellan 50-70 procents frånvaro av personal. Det blir en kaotisk situation, konstaterar Mats Nilsson.

ANNONS

HR-Chefen: ”Men inom vård och omsorg så handlar det ytterst om liv och död”

I detta nu pusslar ringer han upp personal som skrivit upp att de har erfarenheter av bland annat vård- och omsorg sedan tidigare. Det gjordes efter en inventering i början av pandemin för ett par år sedan. Vad gäller utbildningen av barn så är det olika regler och lagkrav att förhålla sig till för att upprätthålla undervisningen.

– Men inom vård och omsorg så handlar det ytterst om liv och död, säger han utan att skräda orden.

Bibliotekarie och bygglovsingenjör till vården av gamla

Från och med idag torsdag kommer därför personal från förvaltningar som Bygg- och Miljöförvaltningen, Kulturförvaltningen men även från Kommunförvaltningen att hoppa in som stödpersonal och assisterande personal inom äldreomsorgen. Hittills har han hittat nio personer som han ringt upp och som kan hoppa in på andra verksamheter. Men förhoppningen är att det ska bli mellan 15-20 personer innan veckan är slut.

– Just nu är det bland annat en bibliotekarie, en bygglovsingenjör, en som jobbar i kommunhuset med internservice, ger han som exempel.

Mats Nilsson: ”Det kan till exempel vara att finnas där för de äldre, som socialt stöd, kanske sköta köksuppgifter eller sköta bäddning”

De ska alla få en slags kortare introduktion innan de börjar jobba under morgondagen med att ta över uppgifter som tillåter att ordinarie personal kan fokusera på sitt arbete.

– Det kan till exempel vara att finnas där för de äldre, som socialt stöd, kanske sköta köksuppgifter eller sköta bäddning. Inom hemtjänsten jobbar det ofta två personer ihop, där kan man vara behjälplig till den ordinarie personalen med lyft.

Vilka reaktioner har du fått när du ringt runt och frågat om de kan rycka in?

– När började ringa runt trodde jag att det skulle vara besvärligt, men jag är lycklig över de reaktioner jag har fått från medarbetarna. Det har varit övervägande positivt, exempelvis så säger de att ”jag hjälper jättegärna till i en såhär svår situation så att jag kan vara behjälplig”, återger Mats Nilsson.

Han har en lista med 70 namn att beta av som har anmält annan kompetens som kan behövas vid den krissituation som uppstått inom verksamheterna vad gäller personal.

Partille i stabsläge igen

Mats Nilsson avrundar samtalet för att gå in på ett krismöte som kommunen börjat med igen efter ett uppehåll under hösten. Det är två sådana möten varje vecka där flera viktiga chefer ingår, som kommundirektören. I fredags Partille gick kommun upp i stabsläge igen.

– Det innebär egentligen att man samlar krisledningsgruppen mycket oftare, men det är också en signal om att det är ett skarpare läge, förklarar Mats Nilsson.

Det är krisledningsmöte varje måndag och onsdag, efter ett uppehåll under hösten. Vid dessa möten finns bland andra kommundirektören, stabschefen, Kommunikationschefen och säkerhetssamordnaren samt de olika förvaltningscheferna från Vård- och omsorgsförvaltningen, utbildningsförvaltningen, liksom Kultur- och fritidsförvaltningen.

Hur det blir framöver kan han inte säga något om, mer än att det sker justeringar dagligen för att klara bemanningen.

– Det är ett sånt extremt läge som vi befinner oss i nu, säger Mats Nilsson.

LÄS MER:Partille vill se över vaccinkrav inom vården

LÄS MER:Smittan har tredubblats i Partille – smittskyddsläkaren: ”Omikron har tagit över”

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS