Furulunds äldreboende har haft tre covid-sjuka inneboende. Smittan misstänks ha kommit in via personal.
Furulunds äldreboende har haft tre covid-sjuka inneboende. Smittan misstänks ha kommit in via personal. Bild: Meli Petersson Ellafi

Personal misstänks ha smittat äldre på boende

Tre personer har smittats av covid-19 på äldreboendet Furulund efter sommaren. Nu är alla friska. Partille kommun satsar nu för att få fler vårdanställda att vaccinera sig.

ANNONS

I ett brev till kommunen har anhöriga beklagat sig över att personal fört in smittan på Furulunds äldreboende och smittat gamla som bor där. Det har varit tre konstaterade fall av boende som insjuknat i covid-19 under sensommaren. Just nu är alla boende friska på Furulunds äldreboende. Men läget kan ändras. Det finns personal som är ovaccinerade, och det var troligtvis de som förde in smittan i somras.

– Vi har haft en medarbetare som testats positivt och även hyresgäster som fått smittan under samma period. Det är svårt att säga om det är där de smittats. Detta utifrån att vi har besök i verksamheterna men även andra aktörer, säger Daniel Pus avdelningschef för äldreomsorgen.

LÄS MER:Västra Götalandsregionen skickar vaccinations-sms för att nå fler invånare

Just nu är både personal och boende på Furulunds äldreboende friska. Ett fåtal anhöriga har hört av sig med anledning av att de oroats över att ovaccinerad personal har fört in smittan på äldreboendet.

– Vi har fått in synpunkter, men vi svarar dem på samma sätt. Vi har inget mandat att styra över vaccineringen.

Daniel Pus är områdeschef för äldreomsorgen i Partille kommun.
Daniel Pus är områdeschef för äldreomsorgen i Partille kommun. Bild: Maria Ullnert

Ansvariga chefen: ”Upp till var och en att vaccinera sig”

Cirka 850 personer arbetar inom vård och omsorgsförvaltningen totalt, det inkluderar då Äldreomsorg, Funktionsstöd, Myndighet och Hälsa samt Stöd och utvecklingsenheten. Till det tillkommer personal hos externa aktörer. Hur många som vaccinerat sig sedan de erbjöds göra det under våren vet man inte på Partille kommun. Inför sommaren erbjöds även sommarvikarier på kommunens särskilda boenden att vaccinera sig, på rekommendation av Folkhälsomyndigheten. Andelen vaccinerade inom vården vet man inte i dag.

– Vi har inte verktyg och får inte inventera det, det är upp till var och en att vaccinera sig och det bygger på ett personligt ansvar. Sedan uppmanar vi till det, för vi vill gärna att medarbetare vaccinerar sig.

LÄS MER:Vändningen: Göteborgsvarvet ordnar nytt lopp i november

Daniel Pus upprepar att personal på kommunens boenden följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De stannar hemma vid minsta symptom, har bra skyddsutrustning och följer basala hygienrutiner. Dessutom finns antigentester för ovaccinerad personal som de rekommenderas ta inför varje arbetspass.

Men kan ni ställa mer krav på era anställda så att de tar vaccinet?

– Vi har inte det mandatet utifrån arbetsrätten. Där måste det komma ett nationellt initiativ uppifrån, konstaterar Daniel Pus.

LÄS MER:Så röstade Partilleborna i kyrkovalet

Tycker du att ni kan skydda de gamla?

– Ja det tycker jag att vi gör. Vi har vidtagit alltfler åtgärder. Vi har gjort stora satsningar på skyddsutrustning, vi har basala hygienrutiner och vi agerar så fort det finns minsta misstanke om smitta.

Vid besök på en enhet där misstänkt eller konstaterad smitta finns avråder kommunen starkt ifrån detta. Men om man trots det vill träffa anhöriga uppmanas besökare att först ta kontakt så personal kan vidta nödvändiga åtgärder för att skapa ett tryggt besök.

LÄS MER:Go stämning när Sävehof bjöd upp till dubbel hemmapremiär

Kommunen försöker få fler anställda att ta vaccinet

Just nu pågår ett samarbete med vårdcentraler i kommunen för att skapa fler lediga tider som kan bokas upp av vårdpersonal. Det gäller personal inom funktionsstöd, äldreomsorg, korttidsboende och hemsjukvården. På Medipart vårdcentral försöker man få fler att vaccinera sig genom att förenkla bokningen på hemsidan och via en länk som skickas till äldreboendena i kommunen.

Medipart har ett samarbete med kommunen för att få upp andelen vaccinerad vårdpersonal, förklarar Sam Zolfaghari, biträdande verksamhetschef på Medipart vårdcentral i Partille.
Medipart har ett samarbete med kommunen för att få upp andelen vaccinerad vårdpersonal, förklarar Sam Zolfaghari, biträdande verksamhetschef på Medipart vårdcentral i Partille. Bild: Shamiram Demir

– Tidigare skulle man legitimera sig med mobilt Bankid, men nu är det enklare. Man fyller i sitt personnummer och bokar upp en tid och så kontrolleras legitimationen på plats, säger Sam Zolfaghari, biträdande verksamhetschef på Medipart Partille vårdcentral.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS