Pensionärens färgrika liv – med akvarell i fokus

Från att ha en egen vävateljé till att köpa en bensinstation kan man säga att pensionären Britt-Marie Setterstig verkligen upplevt mycket. Med ett brinnande intresse för konst kan hon äntligen låta kreativiteten flöda på äldre dar.

ANNONS

Vinden visslar och träden skakar vilt. Trots dagens rasande väderlek skiner solen fram genom de gråa molnen. I Rosengaraget vid Jonsereds Trädgårdar står konstnären Britt-Marie Setterstig med ett stort leende bredvid sina nymålade tavlor.

– Jag har alltid varit konstnärlig, det är något jag verkligen brinner för och tycker är kul.

Denna veckan är Rosengaraget fylld av målningar med vackra dova gröna och blåa färger – med västkusten som utgångspunkt. På andra sidan rummet står tavlor i regnbågens alla färger med ansikten stirrandes fram – något som Britt-Marie fann inspirationen till under pandemin.

Multikonstnär

Britt-Marie Setterstig har alltid varit konstnärligt lagd och utvecklade sitt kreativa intresse redan som ung. Under 80-talet hade hon en egen vävateljé där hon utvecklade sina egna designer samtidigt som hon jobbade som vikarie vid sidan av. Sedan öppnade Britt-Marie sin egen bensinstation med matservering.

Det var först på senare år som Britt-Marie bestämde sig för att utvidga sina konstnärsambitioner och utforska livet som bildkonstnär. Hon började med oljemålningar och gick sedan över till akvarell i början av 2010.

– Det var en utmaning när jag började måla akvarell, man kan inte justera färgerna som med oljefärg, berättar Britt-Marie Setterstig.

Från bostaden i Landvetter kunde Britt-Marie njuta av sin vackra skogsomgivning och samtidigt hitta inspiration till kommande verk. Efter två års träning vågade Britt-Marie kliva ut från ateljéns fyra väggar och ut på sin första utställning år 2012. Sedan dess har hon blivit medlem i flera konstföreningar och deltagit i flera olika sorters utställningar.

– När man har inplanerade utställningar blir det en sorts drivkraft till att vilja måla mer. Man får verkligen skärpa sig, säger Britt-Marie med ett skratt.

Frihet som pensionär

Det är först nu som Britt-Marie känner att hon kan satsa på sitt konstnärskap då barnen har flyttat ut och hon inte är beroende av ett heltidsjobb. Pensioneringen har verkligen fått hennes kreativitet att blomstra, menar hon.

– Nu behöver jag inte längre vara hemma lika mycket. Nu kan jag äntligen satsa på mig själv.

Britt-Maries målarförmågor har utmanats och förbättras genom deltagande i utbildningar ledda av flera kända konstnärer som har olika uttryckssätt i sitt konstutövande.

– Jag älskar att testa olika tekniker och motiv och att ha ett varierat målande.

Utställningen i Rosengaraget vid Jonsereds Trädgårdar äger rum mellan den 26 och 31 juli. Därefter åker hon vidare till Marstrand och även där ska hennes konst ställas ut.

– Som konstnär är det nog tufft att vara själv, det är mycket roligare att inspireras och ställa ut med andra.

LÄS MER:Därför finns det så mycket blåbär i Partilles skogar

LÄS MER:Från hobby till eget företag – Jonsered bjuder på konst

LÄS MER:Feminism och aborträtt i Rosengaraget – fyra nya utställare flyttar in

ANNONS