En Partillepensionär får betala tillbaka 126 000 i bostadstillägg.
En Partillepensionär får betala tillbaka 126 000 i bostadstillägg. Bild: Pressbild

Pensionär dolde inkomst – får betala tillbaka 126 000 kronor

En pensionär i Partille har fått 126 000 kronor för mycket i bostadstillägg. Mellan 2019 och nu har hen haft en högre inkomst än den som registrerats och nu får pensionären betala tillbaka.

ANNONS
|

Från maj 2019 till november 2022 har pensionären med bostadsort Partille fått bostadstillägg från Pensionsmyndigheten. Totalt drygt 128 000 kronor har betalats ut under tidsperioden men nu visar det sig att pensionären bara hade rätt till drygt 2 000 kronor.

Tjänat mer än angivet

Detta på grund av att en inkomstkoll visat att hen tjänat väsentligt mycket mer pengar än vad hen angivit för myndigheten. Hen har därmed inte uppfyllt sin anmälningsskyldighet för ändrade inkomstförhållanden och är därför återbetalningsskyldig för hela det felaktigt utbetalda beloppet av bostadstillägg.

Beslut enligt socialförsäkringsbalken

Totalt handlar det om drygt 126 000 kronor som pensionären nu måste återgälda till Pensionsmyndigheten, som i sitt beslut hänvisar till socialförsäkringsbalken. Om hela beloppet inte han betalas så kan den drabbade ansöka om en avbetalningsplan hos Försäkringskassan.

ANNONS

LÄS MER:40 år som förskollärare – Janne hänger fortfarande kvar

LÄS MER:38 år på samma salong – Ingela är både frisör och terapeut

ANNONS