Pelle Snusis Väg ska hamna på kartan i Jonsered till slut

Lars Göks Allé och Brase-Emmas Väg spikades ifjol. Snart ska Pelle Snusis väg hamna på kartan. Har du någonsin undrat över hur en väg eller gata får sitt namn? Partilles Gis-samordnare Karolina Soerich har svaret.

ANNONS
|

LÄS MER:Knivens lokaler kan vara inflyttningsklara till årsskiftet

LÄS MER:Flera företagare i veckan nobbas – saknas industrimark

Vad som styr namnen på nya gator finns reglerat i Kulturmiljölagen och det är något som kommunen noga följer.

– Man börjar med att titta på platsens karaktär, om det finns några element som faktiskt beskriver den. För det gäller ju att hitta till platsen och då kan gatunamnen vara till hjälp. Så ett namn som innehåller ”höjden” är ju bra om det finns en höjd i närheten, förklarar Karolina Soerich, GIS-samordnare på bygg- och miljöförvaltningen i Partille.

Därför används god ortnamnssed vid nya gatunamn. Det innebär till exempel att namnen ska följa regler för det svenska språket. Dessutom har Sverige skrivit under en FN-resolution för vad som ska gälla vid namngivning av gator till minne av en person. Baserat på det har Ortsnamnrådet ett antal rekommendationer. till exempel ska tre till fem år ha passerat efter att en person avlidit innan man namnger en plats eller gata efter den personen.

ANNONS

– Man tittar på det historiska och namnsättningen är viktig för att man ska ta hänsyn till andra hävdvunna gatunamn och det ska också vara språkligt anpassat, så det finns god ortnamnssed helt enkelt. För ortnamnen är ett kulturarv, säger Karolina Soerich.

”Vi vill såklart få in gatunamn för att blåljus och andra ska hitta fram”, säger GIS-samordnaren säger Karoline Soerich som är med och ritar upp kartor i kommunen.
”Vi vill såklart få in gatunamn för att blåljus och andra ska hitta fram”, säger GIS-samordnaren säger Karoline Soerich som är med och ritar upp kartor i kommunen. Bild: Shamiram Demir

Brase-Emmas väg och Lars Göks Allé

I år är det inga nya gatunamn som har antagits i Partille. Men förra året namnsattes 11 nya gator i Gökegård som just nu är en byggarbetsplats. I ett område norr om Öjersjövägen och söder om Kåsjön ska det blir 867 bostäder och handel enligt detaljplanen.

Inga moderna namn finns med i Gökegården, men förklaringen är enkel.

– Det är mycket historia i gatunamn – de är en del av det historiska och kulturella arvet, förklarar Karolina Soerich.

Gatunamnen i området blir då bland annat Lars Göks Allé och Brase-Emmas väg. För att nämna några. Brase-Emma var en änka som bodde på Brasegården fram till 1928, då hon flyttade till Härryda. Hon hyrde ut sin gård till ungdomar som ordnade ”bal” några gånger om året och där man fick betala fem kronor var och pojkarna hade med sig en halvliter dricka för att hyra ett rum och köket för att hålla festen. Det gjordes fram till 1930-talet.

Lars Gök var en person som hade en gård på platsen och som omnämns i Jordeboken så sent som under 1600-talet. Kålgården - som också blir ett gatunamn framöver– tros bero på att det fanns en köksträdgård för bönder till de omkringliggande gårdarna i området. Torget kommer heta Gökegårds tun, vilket tros vara ett fornnordiskt namn för gatuplan, gräsmatta eller inhägnad betesvall.

Flerfamiljshusen i Gökegård kan bli klara för inflyttning hösten 2023.

Inga nya gator ska namnsättas i år

Att inga nya gatunamn antas vissa år är inget märkvärdigt,.

– Nej, det är inte konstigt. För det är när nya detaljplaner tas fram och den processen är väldigt lång och långsam, säger Karolina Soerich.

Amerikakolonin ska hamna på kommunens karta

En grupp om fyra personer arbetar just nu med att se över namnsättningen i Amerikakolonin i Jonsered. Det handlar om ett tiotal gator som ska bli officiella. Amerikakolonin är ett litet sommarstugeområde som bebotts sedan 1800-talet. Här finns gatuskyltar uppsatta sedan länge men de behöver också registreras officiellt, säger Karolina Soerich som leder gatunamnsgruppens arbete.

– Vi vill såklart få in gatunamn för att blåljus och andra ska hitta fram, förklarar hon.

Arbetet med att ta fram den historiska kopplingen mellan vägnamnen och de tidiga bosättarna i området görs tillsammans med Jonsereds Hembygdsförening.

Vid ett besök i området noteras gatunamnet Pelle Snusis Väg. Enligt uppgift från Partille Hembygdsförening bodde en spelare vid namn Sven Karlsson i området som syns på ett fot från 30-talet och kallades för ”Snusis” i folkmun. Pelle kan ha varit hans pappa.

LÄS MER:Ekåsens gård drabbas hårt av restriktioner – kan få slå igen

LÄS MER:Så kommer nya Gökegård i Öjersjö att se ut

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS