Mannen dömdes av Göteborgs tingsrätt.
Mannen dömdes av Göteborgs tingsrätt. Bild: Per Anger

Påverkad man trodde polisen var demoner – gick till attack

En Partillebo i 20-årsåldern var nyfiken på att testa LSD med sina kamrater. Men knarkexperimentet spårade ur och när polisen anlänt till platsen möttes de av blod och skräck, då varken batongslag eller pepparsprej bet på den höga och hotfulla mannen som gick till angrepp. Nu har mannen, som trodde att polisen var övernaturliga väsen, dömts för våldsamt motstånd.

ANNONS

Det var i februari förra året som polisen larmades till en adress i en annan västsvensk kommun. Någon har hört glas krossas och misstänker att det rörde sig om ett inbrott.

När patrullen anländer till huset är ytterdörren öppen och det spelas hög musik. De bestämmer sig för att kliva in och möts då av en miljö präglad av blod.

Plötsligt närmar sig en man.

– Jag ser in och ser blod på golv och spegeln som är framför oss. En man kommer då gåendes rakt mot oss snett höger framifrån från oss. Mannen är lång, har byxor och en tröja på sig och kläderna är fulla med blod. Även hans händer, fötter och ansikte är fulla med blod, berättar en av poliserna i sin händelsebeskrivning.

Närmade sig hotfullt

I förundersökningsprotokollet, som Partille Tidning tagit del av, framgår det att polisen sedan ger sig till känna men att de inte får någon respons av mannen.

I stället rör han sig mot dem och uppträder hotfullt. En av polismännen beslutar sig därför att använda pepparsprej på mannen.

LÄS MER:Handsktjuv dömd – får böta 12 000: ”Jag tog ett dumt beslut”

Men det går inte som man väntat sig.

– Mannen reagerar inte ens, säger en av polismännen.

Kort därefter vänder sig mannen och springer åt det håll han kom från och försvinner in bakom en vägg. Patrullen hör sedan en kraftig smäll och glas som krossas och bestämmer sig då för att följa efter.

Gick inte att stoppa

Plötsligt dyker mannen upp igen och poliserna, som ni befinner sig i en hall börjar känna sig trängda.

– Vi båda i patrullen ropar åt mannen att stanna där han är och inte komma närmre, men han fortsätter mot oss. Jag upplever honom hotfull och sprutar OC (pepparsprej) även jag, säger en av polismännen.

LÄS MER:Stal rakblad för över 2 000 kronor i Allum: ”Var till mig och min pappa”

Inte heller denna gång får pepparsprejen någon effekt. Den andra polismannen sprutar återigen men det är verkningslöst.

– Mannen fortsätter att gå mot oss utan att säga någonting och vi i patrullen backar båda två mot ytterdörren. Mannen kommer närmre oss, jag har då hamnat närmst mannen och ropar än en gång att mannen ska backa. Han lyssnar inte och jag knuffar då mannen bort från oss in i huset. Han ramlar in i köket men reser sig ganska snabbt upp igen.
 Jag går fram mot mannen i köket och drar fram batongen.

Var svår att få kontroll över

Polismännen försöker att lugna ner mannen och förklara vilka de är, men de får inget svar. En av dem slår därför mannen med batongen på utsidan av hans ena lår.

LÄS MER:Man körde 124 kilometer i timmen på E20 – förlorar körkortet

Precis som med pepparsprejen verkar detta inte ha någon effekt.

– Mannen verkar inte känna av att jag slagit honom med batongen då han inte visar någon reaktion på slagen, förklarar en av polismännen.

Den polisman som inte utdelat slag bestämmer sig då för att brotta ner den hotfulla mannen från sidan. Han är dock mycket svårt att få kontroll över och gör våldsamt motstånd. Man beslutar därför att förse honom både med handfängsel och fotfängsel.

Var nyfiken på LSD

Efter detta lugnar mannen ner sig något och kan föras till sjukhus för kontroll, då han skadat sig och blöder efter att ha krossat det glas som påkallade polisens uppmärksamhet från första början.

LÄS MER:Smugglade kilovis med knark – döms till flerårigt fängelsestraff

Man testar mannens blod och det visar sig då att han är påverkad av den hallucinogena drogen LSD. Man hittar även LSD i mannens jacka.

I förhör med polis uppger mannen att han har svaga minnesbilder av kvällen.

Polisen: Hur kommer det sig att ni tog LSD den här kvällen?

– Mycket nyfikenhet, säger mannen.

Polisen: Vad grundades denna nyfikenhet i?

– Mycket research.

Polisen: Var fick du tag på narkotikan?

– Via internet. Krypterade länkar och säljare.

Trodde polisen var demoner eller spöken

Efter att mannen gripits åtalades han misstänkt för ringa narkotikabrott och våldsamt motstånd. Han erkänner narkotikabrottet men vad beträffar det våldsamma motståndet är inställningen att han vidgår de faktiska omständigheterna, men att han saknat uppsåt till att göra motstånd eftersom han hävdar att han inte förstod att poliserna var just poliser.

”Det han minns från gripandet är att han inte förstod att det var poliser. Han trodde att det var tjuvar eller demoner som trängde sig på, de var som spöken”, står det i tingsrättens dom.

Nu har Göteborgs tingsrätt dömt mannen för båda brotten. Påföljden blir dagsböter på 60 kronor i 50 dagar. Ett totalbelopp på 3 000 kronor.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS