Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Partilleväljarna kom i ett lugnt flöde till de centrala vallokalerna

På förmiddagen var det ett lugnt flöde till de två centrala vallokalerna i Partille, Kulturum och kommunhuset. En del hade kommit till fel vallokal, men kunde ändå förtidsrösta inne i kommunhuset.

Utanför Kulturum är det lugnt, endast valarbetarna står och stampar under förmiddagen på själva valdagen. Inne i lokalen kommer Helena Rydén från Lexby för att rösta. Hon arbetar som rektor på en förskola till vardags och hade nog väntat sig en del köer innan hon kunde avlägga sin röst. Men hon kunde rätt snabbt gå fram och göra sin röst hörd bakom valbåsen.

– Det gick bra, det gick som som jag tänkt, säger hon med en lättnadens suck.

Det blev olika partier för de olika valen för Helena Rydén och för henne var det viktigaste vilken politik Sverige ska ha framöver.

Helena Rydén från Lexby bryr sig om skolan och förskolan och den politiska inriktningen för hela Sverige framöver. Bild: Shamiram Demir
Helena Rydén från Lexby bryr sig om skolan och förskolan och den politiska inriktningen för hela Sverige framöver. Bild: Shamiram Demir

– Skola och förskola är det viktigaste för mig, men också vården är en viktig punkt, och att hela samhället ska vara demokratiskt i framtiden också, summerar hon.

Leif Jönsson bor på Oluff Nilssons väg och har röstat i många val. Han tycker det gick smidigt, förutom en sak.

Leif Jönsson bor på Oluff Nilssons väg. Bild: Shamiram Demir
Leif Jönsson bor på Oluff Nilssons väg. Bild: Shamiram Demir

– Jag trodde man skulle få kuverten med en gång men han höll i dem så att jag var inte helt på det klara med det, annars var det inga problem.

Han är besviken att hans viktigaste fråga inte diskuterades särskilt mycket under valrörelsen.

– Det var äldreomsorgen, så det saknade jag, annars är det väl lag och ordning och skola, säger han. Han röstade på olika partier i riksdags-, region och kommunalvalen.

Leif Jönsson tycker elkrisen har tagit över för mycket i debatten och att det blivit för mycket pajkastning emellan partierna under valrörelsen.

– Man bara kastar skit på varandra så de unga som kommer nu har nog väldigt svårt att bestämma vad som är viktigt för dem, säger han.

Nu har han gjort sin plikt för de kommande fyra åren.

– Det känns bra. Nu ska jag hem och äta frukost, sen får vi se vad det blir.

Evita Fernandez kommer med sina två tvillingtjejer för att rösta.

– Det gick bra, men det är svårt, jättesvårt, säger hon.

Hon är inte särskilt insatt i partiernas politik, men har försökt läsa på inför dagens val.

– Det finns egentligen inget parti som står för allt som man själv står för.

Evita Fenrnandez är sjubarnsmamma och bryr sig mycket om skolan och tryggheten ute i samhället. ”Det finns egentligen inget parti som står för allt som man själv står för.”
Evita Fenrnandez är sjubarnsmamma och bryr sig mycket om skolan och tryggheten ute i samhället. Bild: Shamiram Demir

Som sjubarnsmamma är viktiga frågor hur partierna resonerar kring barn och unga.

– Det är ett skyddsnät som inte håller när det gäller de kriminella ungdomarna eller de ungdomar som hamnat fel. Jag har själv startat upp i Partille ”Stoppa Gatuvåldet” och när vi startade upp fanns det ingen sammanhållning från kommun och samhället. Många pratar men inget händer.

Hon efterlyser mer samarbete mellan kommun, skola, föräldrar och resten av samhället.

– Vi behöver fler eldsjälar och förebilder för våra barn som fångar upp våra barn. Lärare måste få vara lärare och föräldrar måste ta sitt föräldraansvar.

Hon har röstat på olika partier i de olika valen.

– Men jag går med lite ont i magen för det fanns inget parti som står för vad jag tycker och tänker i alla frågor.

Resten av dagen är det lek med barnen och valvaka med lite kompisar.

I videoklippet nedan lyfter väljarna fram viktigaste frågorna på själva valdagen

Nya regler kring valsedlar utanför vallokalen

Utanför kommunhuset står Katarina Brännström för socialdemokraterna och valspurtar.

– Det är mycket spänt kan jag säga, vi får verkligen se hur det går, för det är så jämnt, säger hon nervöst.

Något tryck på valsedlar är det inte.

– Vi får inte gå fram och dela ut valsedlar, utan de måste komma till oss.

Lars Levander är fritidspolitiker för moderaterna och har satt sig på en stol för att ta igen sig. Han tycker det är tråkigt att inte kunna gå fram och lämna över valsedlar utanför entrén som han alltid gjort i tidigare val.

– Man jag accepterar det, regler ska följas.

Vad blir skillnaden?

– Du ser, det blir inte så många utdelade från vår sida, men det finns valsedlar inne i vallokalen, säger han och visar på bunten i handen.

Varit fritidspolitiker under 40 år

Sett över de fyrtio år han varit fritidspolitiker finns inga stora skillnader i valrörelsen, menar han. Han hoppas det inte blir rörigt i samband med regeringsbildningen.

– Jag hoppas inte det ska bli tumult på riksplanet innan det har bildats en regering, jag tror det blir lite som förra valet, säger han olycksbådande.

Både Katarina Brännström och Lars Levander har redan förtidsröstat. De står på schema och blir avlösta kring lunch. Många vallokaler ska bemannas.

– Det är alltid roligt att träffa människor, oavsett vad man röstar på. Det är roligt att se Partilleborna komma på högtidsdagen, säger Katarina Brännström.

– Det är god stämning mellan valsedelsutdelarna, lägger Lars Levander till.

Samtidigt har de jobbat intensivt i ett par veckors tid nu och ser fram emot att dagen ska närma sig sitt slut.

Meryem och Mona försöker få sina barn att rösta

Meryem Mdivi och hennes kompis Mona Najem ska in och rösta. De får varsin valsedel i handen. De är båda förberedda och taggade på att få lägga sina röster.

– Vi har diskuterat med varandra, för mig är det viktigt med tryggheten och minska arbetslösheten och att visa att vi är ett i samhället. Jag tycker om svenskar och vill visa att vi är enade.

– För mig är det mycket viktigt, man måste rösta för våra barns framtid, fortsätter Mona Najem.

De känner en del som inte röstar, däribland deras vuxna barn, som de försökt övertyga om att göra sin plikt under dagen.

– Jag försökte visa fördelar och nackdelar med att rösta, att det är viktigt att bry sig om sitt samhälle, säger Meryem Mdivi som försökt få sin dotter att rösta.

Inne i vallokalen får de veta att de skulle röstat i vallokalen på Lillegårdsskolan. Men som tur är kan de även förtidsrösta inne i kommunhuset och hänvisas till den delen av ansvariga.

LÄS OCKSÅ: Rekordlång kö överraskade förtidsröstare på Allum

LÄS OCKSÅ: Flera partier vittnar om vandaliserade valaffischer i centrum

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.