Rekordmånga barn är borta från skolan – all verksamhet är öppen.
Rekordmånga barn är borta från skolan – all verksamhet är öppen. Bild: Partille kommun

Partilles skolor håller öppet – rekordmånga elever borta

400 elever frånvarande vid samma tid förra året har blivit 900 i år. Smittspridningen i Partilles skolor är stor men än så länge är all verksamhet öppen.
– Läget är ansträngt men personalen är fantastiskt flexibel, säger utbildningsförvaltningens chef Charlotte Johansson.

ANNONS

I och med omikron-variantens intåg har smittspridningen av covid slagit nya rekord. Många är sjuka samtidigt vilket lett till att en del verksamhet som alla tar för givet är under hög press för att upprätthållas. Skolan är en sådan och läget i Partille är ansträngt, men än så länge inte såtillvida att någon verksamhet behövt stängas.

– Jag har pratat med kollegor i andra regioner där de tvingats stänga ner förskolor och så, det har vi än så länge sluppit. Vi vet inte hur det ser ut nästa vecka men just nu klarar vi det med stor hjälp av både personal och rektorer som är flexibla och täcker upp för varandra, säger Charlotte Johansson.

Från 400 till 900

Det är naturligtvis inte bara personal som smittas utan också eleverna. Så till den milda grad att frånvaron jämfört med samma tid förra året mer än fördubblats, från 400 då till 900 nu.

– Då var det distansundervisning men nu är det närvaro som gäller och jag tror att de flesta är överens om att det är föredra. Vi har distans- och fjärrundervisning att ta till om vi måste, men annars bygger det svenska skolsystemet på närundervisning. Och det är skönt att träffa eleverna och få känna på hur de mår, säger Charlotte Johansson.

God beredskap

Att hålla alla verksamheter öppna för att de friska eleverna ska ha någonstans att få sin undervisning är i nuläget prio, allt utvecklingsarbete är satt på paus. Och framtiden är, som sagt, inte mycket att spekulera i.

– Vi kan konstatera att vi har god beredskap och lärt oss mycket efter två år i pandemi, men det är svårt att veta hur det ser ut i nästa vecka. Det får vi ta då, säger Charlotte Johansson.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS