Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Partilles P:n – så blev de till

P som i Partille. Grundat i marken och strävar mot himlen.
Arkitekten och konstnären Gunilla Bergström kör ofta förbi och tittar på sina skulpturer. Och hon blir lika glad varje gång.
– Jag får en positiv känsla i magen, de är unika för Partille, säger hon.

LÄS MER: Efterlängtad megaloppis drog tusentals som fyndade loss

Gunilla Bergström är utbildad arkitekt OCH konstnär och har alltid försökte kombinera sina yrken. P:na i Partille är ett utmärkt exempel på detta men låt oss inte gå händelserna i förväg.

2005 började Gunilla på arkitektbyrån Abako som hade fått i uppdrag att planera för Allum, ett jobb som Gunilla tog sig an och som pågick under lång tid. Allum höll sedan kontakten även efter köpcentrat byggts och Gunilla var med i planeringen för utbyggnaden mot torget. Det var någon gång i samband med detta som kommunen, Partillebo, företagare och Allum kom fram till att de vill ha något som visar de som kör på motorvägen att de nu är i Partille. Skulle det bli en skylt med ord? Eller en digital tavla? Gunilla Bergström hade något annat i åtanke.

– Vi hade workshops dit många bjöds in och till en av dessa hade jag med mig en modell av ett P på taket av ett hus som skulle byggas vid torget. Och alla nappade, säger hon.

LÄS MER: Det ska du tänka på när du cyklar på vintern

Rätt material

Men eftersom huset där på torget ännu inte var byggt så lades projektet på paus och Gunilla tänkte inte mycket mer på det förrän hon en dag kontaktades av kommunen som kommit fram till att de ville ha samma P-symboler i de två rondeller som leder in från motorvägen till centrum. Gunilla blev jätteglad och satte genast igång med de två P:n som i slutändan skulle bli de första på plats.

– Jag ville ha dem i olika material för att passa in dem i den miljö de skulle stå. Det närmast kommunhuset och slottet skulle svara mot rött tegel och fick bli rostat stål och det vid arenan mer modernt rostfritt för att matcha arenan, säger hon.

Tio meter höga

Tillsammans med landskapsarkitekter, en ljusdesigner och smed började produktionen av de drygt tio meter höga P:na i början av 2016 och i ett pressmeddelande från kommunen uttalar sig den dåvarande chefen för samhällsbyggnadskontoret, Jörgen Hermansson, så här:

”För många är dessa rondeller det första mötet med Partille centrum. Med skulpturerna vill vi skapa ett samlande och varaktigt kännetecken för vårt nya centrum. Det blir både en välkomnande gest till våra besökare och ett sätt att skapa en gemensam centrumidentitet.”

– Det var ett fantastiskt samarbete mellan många aktörer och jag är väldigt glad för att få varit en del av detta, säger Gunilla Bergström.

LÄS MER: Rami Bladlav höll andan i över nio minuter – slog nordiskt rekord

Första på plats 2016

Under våren 2016 kom det första P:t på plats i rondellen vid Skulltorpsmotet och Gunilla minns allra första gången hon såg det färdiga resultatet.

– Jag hade ju besökt fabriken men det var först när det hamnade rätt och restes upp som jag fick en wow-känsla av hur stort det är.

I juni sattes det andra P:t, som likt de andra två är ihåligt utan förstärkning och liksom bär sig självt, i rondellen vid kommunhuset och den 14 mars 2019 placerades den skulptur som egentligen skulle blivit den första på Kronhöjdens tak vid Kyrktorget med hjälp av en 65 meter hög kran som togs in specifikt för ändamålet.

”Glad varje gång”

Gunillas uppdrag för kommunen var därmed fullbordat men det innebär inte att det försvunnit ur hennes medvetande. Det händer att hon kör förbi bara för att få titta på sina skapelser och det gör henne glad varje gång.

– Folk som kör förbi för första gången tänker säkert ”Oj, vad är det här” och i stället för en skylt eller digital tavla som alla andra har så har Partille fått något unikt. Jag hoppas att Partilleborna trivs med det. Det finns ju alltid åsikter om vad som är fint eller fult men de som har kommit fram till mig har bara varit positiva, säger Gunilla Bergström.

LÄS MER: Här är julmarknaderna du inte vill missa

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.