Partilles naturskyddsförening kritiska till nybygget i Hallens bykärna

Förra veckan stod det klart att nybygget i Hallens bykärna i Öjersjö blir av, men flera politiska partier ställde sig kritiska till beslutet. Några som också protesterat mot nybygget är Naturskyddsföreningen i Partille där Lars-Erik Jevås är ordförande.
– Det handlar helt enkelt om en kortsiktigt ekonomisk fördel, det är inte natur eller kultur som man tar tillvara på, säger han.

ANNONS
|

Processerna kring nybyggnationen i Hallens bykärna, den gamla delen av Öjersjö med anor från 1800-talet, har pågått i över fyra år. Det var först i tisdags förra veckan som det slutgiltiga beslutet togs i kommunfullmäktige.

Flera partier ställde sig däremot kritiska till bygget, både C, MP och V reserverade sig och beslutsprocessen har också kantats av jäv från Socialdemokraternas sida.

När kommunens beslut om att bygget ska bli av väl nådde Lars-Erik Jevås, ordförande i Naturskyddsföreningen i Partille var hans första reaktion en djup suck.

– Jag tänkte bara en sak – inte igen. Vi är ju lite luttrade generellt sett, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Coop öppnar ny matbutik i Öjersjö

Förstör fin skogsmiljö

Under processens gång har Naturskyddsföreningen yttrat sig i frågan och påpekat att exploateringen av området kommer få konsekvenser för naturen.

– Det är ju två hus som ska byggas utöver det som redan är där. Då brukar det inte bli nån natur kvar alls, och här har du en ganska fin skogsmiljö som det är, man förstör ju den, säger Lars-Erik Jevås.

Han har själv ett långt arbetsliv bakom sig där han utbildat sig inom biologi och miljövård. Han menar att det krävs kunskap för att kunna bygga på ett sätt som är hållbart för naturen.

LÄS MER:Henrik vill öppna upp Jonsereds Fabriker

Nyligen har Naturskyddsföreningen begärt ett handlingsprogram från kommunen där man tittar på hur man kan bevara den biologiska mångfalden även i områden man bygger i.

– Det tycker vi är väldigt viktigt. Till exempel kan jag nämna sånt som vandringsdiken för groddjur, de behöver fukt för att kunna röra sig mellan olika områden. Sådana fanns i Öjersjö, men när de byggde fylldes de bara igen, säger han.

LÄS MER:Efter tvisten – padelbanorna växer så det knakar

”Kortsiktig ekonomisk fördel”

Han förstår trots allt att man måste bygga nytt och exploatera områden, men inte varför man samtidigt måste förstöra för djur och natur.

– Här tar man inte tillvara utan man exploaterar i stället, tar ner träd, lägger asfalt och allt blir förstört med det här sättet att bygga. Titta när de bygger i Gökegård, de tar bort all jord och planspränger, vad blir kvar av liv då? Ingenting, säger han.

När det kommer till Hallens bykärna är det förutom naturen även ett kulturhistoriskt värde som sätts på spel.

– Nu vågar vi för en gång skull yttra oss om kulturmiljön som här präglades av gles bebyggelse. Husen byggs nu i en klunga vilket inte stämmer överens med det som var Hallens bykärna. Det handlar helt enkelt om en kortsiktigt ekonomisk fördel, det är inte natur eller kultur som man tar tillvara på, säger han.

LÄS MER:Så hamnade Biltemas flaggskeppsvaruhus i Partille

Inget nederlag

I kommunens utredning valde de däremot bland annat att ta hänsyn till yttrande från Länsstyrelsen och Bohusläns museum som bedömde att detaljplanen gör det möjligt att förtäta med ytterligare bostadshus.

Lars-Erik Jevås är därför i dag inte förvånad över att bygget blir av.

– Det var nästan det vi räknade med, säger han, men ser det inte som ett nederlag.

– Om vi skulle räkna det som ett nederlag skulle man inte ha en ork att fortsätta kämpa.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS