Partilles natursköna löparfest

Gotaloppet, med en distans på 20 km, är ett unikt lopp i sig. Med start i Partilles natursköna omgivning och slutmål i Göteborg är det en upplevelse för alla.

ANNONS
LocationJonsered||

Solen skiner och fåglarna kvittrar. Klockan är strax före tio på morgonen och människor iklädda neonfärgade träningskläder börjar strömma in genom Jonsereds fabriker.

På torget utanför Jonsereds fabriker står ett liveband och spelar klassisk musik. Flera löpare står glatt och klappar i takt. Stämningen är förväntansfull. Folk börjar bli taggade.

– Musiken är Partilles bidrag. Vi ville välja något unikt och ovanligt, berättar Maria Dahl, kultursamordnare i Partille kommun.

Den två mil långa banan sträcker sig från Jonsered, förbi Öjersjö och Kåsjön, och vidare till Valhalla i Göteborg.

Gotaloppet är relativt nystartad med premiär förra året. Invigningen blev minst sagt lyckad och i år är det ännu fler som dykt upp. Förra året var det cirka 150 deltagare. I år är det uppemot 200.

ANNONS

– Förra året var ett testlopp. Nu har vi haft en längre anmälningsperiod, berättar Jörgen Odh, en av arrangörerna bakom loppet.

Ett unikt lopp

Jörgen Odh, är aktiv i Hisingen sportklubb och en av arrangörerna bakom loppet, berättar att Gotaloppet sticker ut som ett unikt lopp då majoriteten av sträckan går genom skogen, till skillnad från det erkända stadsloppet Göteborgsvarvet.

– Det är ett fantastiskt härligt lopp ute i naturen, det gör att den sticker ut, säger han.

Att de valt att arrangera loppet i Partille kommun är, enligt Jörgen Odh, inte av en slump. Det har att göra med den variationsrika miljön, samtidigt är det smidigt att resa med pendeltåget till Jonsered.

– Man får uppleva den fantastiskt vackra natur som finns i Partille men även den unika stadsmiljön i Göteborg. Det gör loppet unikt, säger Jörgen Odh och tillägger:

– Den här typen av lopp har inte funnits förut, inte i Västra Götalands-regionen iallafall, och det gör det unikt.

”Under två timmar är väldigt bra”

Det två mil långa loppet har en omväxlande miljö med stigar, grus- och gångvägar som avslutas med en kortare sträcka i stadsmiljö innan man går i mål på anrika Valhalla Idrottsplats. Jörgen Odh berättar hur man bäst bör träna inför loppet.

– Det är bra om man tränar på stigar och grusvägar. Det är aldrig ett och samma tempo, man ska hela tiden jobba med olika höjder och få en känsla när man ska växla fart.

Jörgen Odh fortsätter med att berätta att Gotaloppet är ett lopp skapad för alla som motionerar regelbundet och för de som vill komma igång med träningen.

– Det är en upplevelse för alla samtidigt som det är fritt att sätta sin egen ambitionsnivå. Man kan gå, jobba eller springa!

Jörgen Odh har själv gått sträckan från Jonsered till Göteborg på fyra timmar. Förra årets vinnare sprang Gotaloppet på 1 timme och 26 minuter.

– En otrolig bra tid! Men allt under två timmar är bra tycker jag.

Loppet riktas till alla åldersgrupper men det är främst människor i åldern 20 till 60 år som deltar.

Löparnas tips

Att springa ett lopp är en stor utmaning och en prestation som inte ska förringas. Men med rätt förberedelser och en positiv inställning kan vem som helst klara ett lopp. Shnar Kader, en av dagens löpare, berättar att hon springer varje dag för att hålla igång sin kondition och uthållighet.

– Jag springer regelbundet och älskar att vistas i naturen. Så detta loppet är perfekt, säger hon med ett skratt och tillägger:

– Jag har ingen tid som jag måste bli klar, det är bara att kämpa igenom hela.

Några meter bort står löparen Anne Goodchild och stretchar, hon har nyligen flyttat till Sverige från Seattle, USA. Hon är en mycket erfaren löpare och har deltagit i flera lopp tidigare, men det är första gången i Sverige.

– Jag är väldig taggad inför loppet, det ska bli kul att uppleva Sveriges natur och träffa nya människor, säger Anne Goodchild.

Anne Goodchild anser att en stabil grund och kontinuitet i träningen är två av framgångsverktygen för att klara ett lopp.

Uppstart efter pandemin

Under pandemin minskades människors träningsvanor markant då restriktionerna begränsade antal träningstillfällen. Jörgen Odh reflekterar kring detta och tror att det kommer ta några år innan läget återgår till hur det var innan pandemin.

– Nu är det en hårdare konkurrens om människors tid och pengar gällande idrotten.

Under cirka två års tid, då pandemin härjade, ställdes alla löptävlingar in. Jörgen Odh tror att det minskade antalet löpare, vilket märks av än i dag.

– Det kommer ta tid att ändra människors beteende. Pandemin ändrade verkligen på mycket inom idrotten.

LÄS MER:Så gör Partille terminsstarten roligare

LÄS MER:Larm om påkörd person i Öjersjö

LÄS MER:Hus på 142 kvadratmeter från 1945 sålt i Sävedalen – priset: 6 400 000 kronor

ANNONS