Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Humlebadet i Jonsered. Bild: Jonas Rindefjell
Humlebadet i Jonsered. Bild: Jonas Rindefjell

Partilles hetaste dopp – här hittar du pärlorna

I Partille kommun finns det två allmänna badplatser, Kåsjön och Humlebadet, som varje sommar drar till sig hundratals besökare. Det som alla dock kanske inte vet är att det gömmer sig pärlor för badentusiasten. Partille Tidnings badexpert har gett sig ut för att testa de sjöar som kommunen har att erbjuda.

Om man bortser från att parkeringsmöjligheterna längs Morkullesträcket är få, är Prästtjärn, belägen i Furulund, en riktig pärla. Runt om tjärnen växer barrträd som ger en behaglig skuggplats och titt som tätt går familjer med vandringsryggsäckar förbi. Man får följa kartan första gången man tar sig ner till tjärnen, men när man väl hittat dit en gång är det enkelt. Den vaksamma kan vid tjärnens östra del finna en stig som leder ner till en skogsstrand med eldstad intill vattnet.

Förutom stranden finns möjligheter att runt om sjön sola på klippor. Under en varmare sommardag kan det dock bli svårare att hitta plats.

Vattnet i sig är svalkande och ett perfekt stopp på vandringen men om du hyser agg för näckrosor och annan växtlighet i sjöar är detta nog inte stället för dig. Minuspoäng för brist på soptunnor.

Om man inte gärna går till tjärnen finns busstationen ”Furulund” bara några minuters promenad ifrån.

Som en kommentar på hemsidan Badkartan berättar, så instämmer redaktionen:

”Simma bland näckrosor och nyfikna gräsänder? Torka på klippa?Bada nästan helt ostörd? Då är detta badet för dig! Ingen strand för småbarn men underbar! Idyll!!

En av kommunens mest populära badplatser. Gott om parkeringsmöjligheter vid sjöns norra del, om man tar buss är stoppet ”Kåsjön” beläget precis intill sjön. Vid badplatsen finns tillgång till kiosk, toaletter, bryggor och hopptorn – you name it! För den sällskapsskygga rekommenderas andra badplatser. Kanadagäss och gräsänder cirkulerar i området så om man är en våghalsig badentusiast kanske hopptornet ska undvikas om man inte vill trampa i något otrevligt.

I skuggan av Kåsjöns badplats popularitet finns Kåsjöns norra strand. Badplatsens läge, precis intill bilvägen, kanske inte passar den som vill ha lugn och ro. En leksaksbil i trä och nära gångavstånd till parkeringen gör att den är perfekt för småbarnsfamiljer som inte orkar gå så långt. Vid den långgrunda sjökanten kan barnen leka medan familjen dukar fram picknicken på bänkarna. Bonuspoäng för soptunnorna nära intill.

Bakom Jonsereds IP finner man en mysig liten badplats som fungerar bra för stora som små. Strömmen i ån kan dock vara stark så se till att ha uppsikt över barn. Den lilla stranden ger nostalgi om Skånes vita stränder men om man inte gillar sand överallt i kläderna går det lika bra att sola på gräsplätten intill.

Nedanför Jonsereds Trädgårdar finner man den sista badplatsen för denna lista. Humlebadet är liksom Kåsjöbadet ett välbesökt resmål och under soliga dagar får man vara ute i god tid för parkering då många kommer för att besöka trädgårdarna. Om man vill ta buss kan man hoppa av vid Jons väg, räkna då dock med en längre promenad.

Väl vid badplatsen finns sandstrand och en gräsplätt i anslutning till bryggan. Tidigare fanns ett hopptorn en bit bort men numera är det ersatt av en hoppflotte som ligger utanför bryggorna. Här finns kiosk och grillmöjligheter.

LÄS OCKSÅ: Extrapengar till ungdomsaktiviteter – nu är sommarprogrammet klart

LÄS OCKSÅ: Göteborgselever får gratis sommarlovskort – Partille blir utan

LÄS OCKSÅ: Från Jonsered till Allum på fem timmar – i gummibåt

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.