Partilles elever går till skolval – hundratals röster samlas in

Snart är det valdag i Sverige, men redan nu har flera skolor runt om i Sverige inlett röstningen i skolvalet – en av dem är Ugglums skola i Sävedalen.
Över hundra elever i årskurs 7-9 fick under veckan gå till valurnorna.
– Jag gillar verkligen politik, det är ett ämne jag fastnat för, säger eleven Melissa Lotfkhah, som var med och arrangerade valet på skolan.

ANNONS
|

Det är i en liten sidolokal till biblioteket som skolvalet har fått ta plats. Varken gympasalen eller matsalen gick att ockupera en hel dag, men läraren Anna Strid är ändå nöjd med hur de kunde lösa det.

– Det funkar ändå och eleverna har varit duktiga med att gå dit bara fem åt gången så det inte blir så lång kö, det har underlättat, säger hon.

I den lilla vallokalen finns allt som behövs – röstbås, röstkort och valkuvert. Vid ett bord längst in i rummet tar sedan de tre eleverna Lisa Ångman, Josefin Wilhelmson och Artur Stjernelöf emot varje elev och checkar av dem mot klasslistorna.

ANNONS

Hittills har allt gått som planerat och även tiden som lett fram till sista valveckan har präglats av intensiva förberedelser.

– Skolval är ett sätt att förbereda elever på att rösta i ett demokratiskt val. Vi får en chans att prata demokrati och politik i klassrummet vilket ger elever förutsättningar att göra medvetna val de kan stå för. Även att elever vet att och hur de kan påverka i samhället här och nu, säger Anna Strid.

Viktigt att ungdomar får tycka till

Alla elever i årskurs 7-9 samt på gymnasiet får lov att rösta i skolvalet, vilket arrangeras nationellt i samarbete med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF på skolor över hela Sverige.

Även Ugglums elever håller med om att skolvalet blir ett viktigt verktyg och läromedel för framtiden.

– Man lär sig mycket om hur det fungerar och lär sig om olika frågor i samhället. Sen är det också viktigt att vi ungdomar får säga till om vad vi tycker, så det inte bara är vuxna som får ge sina perspektiv, säger Ellen Hamsten.

Hon går i åttonde klass och har tillsammans med sina skolkamrater fått arbeta med valet på olika sätt inför att valdagen närmar sig. Läraren Anna Strid berättar att niorna har fått åka och besöka valstugor i Göteborg och att åttorna har jobbat med olika politiska partier på lektionerna i svenska och SO.

– Sjuorna har mest bara läst om politik, sen har även sexorna inkluderats, men de får inte rösta i skolvalet officiellt. De ska få rösta för sig själva på lektionen i efterhand, säger Anna Strid.

”Inget lätt val”

Skolvalet måste arrangeras innan valdagen, och även eleverna har möjlighet att förtidsrösta om de vill eller välja att inte rösta alls.

För att ta reda på vad de vill rösta på förklarar eleverna att de vänt sig till en mängd olika källor för att samla information. En nämner partiernas hemsidor, en annan valutfrågningar i media.

– Vi har kollat på en del debatter också, säger Artur Stjernelöf.

Josefin Wilhelmson berättar att hon tittat på Lilla Aktuellt för att försöka få en bra bild över vad partierna vill i olika frågor i samhället. Men alla instämmer i att det varit svårt att bestämma sig.

– Nej, det är inget lätt val. Ibland känner man att det är lite oklart vad de vill i partierna, utan de snarare klagar mest på vad alla de andra säger i stället för att själva berätta hur de vill lösa sakerna, säger Ellen Hamsten.

Tipset: Välj din viktigaste fråga

Elevernas bästa tips för den som är osäker är att välja att titta på den valfråga som man brinner mest för.

– I alla frågor hänger man inte med, men man får helt enkelt välja vilka frågor som man själv tycker är lite extra viktiga. För mig är till exempel lag och rätt viktigast, säger Melissa Lotfkhah.

Ellen Hamsten fyller i och nämner skolan som viktigaste frågan för henne.

– Den är extra viktig för mig eftersom vi spenderar så mycket tid här, säger hon.

Eleverna nämner också att de märkt av att en del har skojat och sagt att de ska ”skämtrösta” på Sverigedemokraterna, men lärare Anna Strid är inte så säker på att det behöver bli så.

– Jag tror att man säger att man ska rösta på en sak och sen röstar på något annat. Men vi får se, förra valet blev SD största partiet, så vi får se hur det blir i år. Det elever kan tänka är att de vet att deras röst inte kommer ha någon politisk bäring just i dag, så då kanske man vågar skoja till det lite mer. Men de flesta verkar ändå ta det på allvar tycker jag, säger Anna Strid.

Utser egen talman

Inför slutet av veckan ska alla rösterna i skolvalet vara räknade och skickas in till MUCF, vilket blir en sista kraftansträngning för eleverna som är med och hjälper till med arrangemanget.

– Vi har det hårda jobbet framför oss nu, men vi ser till att det finns fika, säger Anna Strid och ler.

– Sen är det viktigaste sen att man kan hålla resultatet hemligt. Eleverna får inte yppa valresultatet förrän det är över, men sen kan man börja räkna på hur många procent de olika partierna fick och liknande, vilket också blir en del av undervisningen.

Skolan kommer också ha en valvaka på skolan när det är dags för resultatet att utannonseras.

– Det är väldigt roligt, det är många som är engagerade i det här, säger Anna Strid.

För att också knyta ihop säcken kring skolvalet kommer eleverna sedan själva att få utse en egen talman och bilda en regering.

– Det blir deras uppgift, sen om det blir en klar majoritet för ett parti blir det ju ganska lätt. Annars handlar det om att se hur partierna kan samarbeta, säger Anna Strid.

LÄS MER:Sossarnas yngsta namn Parmida vill ge en röst åt unga

LÄS MER:Malin ser fram emot valdagen– räknar röster för sjunde året

LÄS MER:Partilleborna sågar partiernas valaffischer: ”Kliché”

ANNONS