Kullegården är ett av Partilles kommunala äldreboenden.
Kullegården är ett av Partilles kommunala äldreboenden. Bild: Martina Liljedahl

Partilles äldreboende går mot strömmen – inga covidsmittade

ANNONS

För ett år sedan hade Partilles äldreboenden ett stort utbrott av covid-19-fall bland de boende. Det föranledde kommunen att göra en lex Maria-anmälan mot sig själv.

Ett år senare är läget betydligt ljusare.

Ett fall i år

Inga dödsfall noterades under andra halvan av 2021 och i år har endast ett covidfall upptäckts. Den smittade personen har nu avlidit.

Daniel Pus, avdelningschef för äldreomsorgen i Partille kommun.
Daniel Pus, avdelningschef för äldreomsorgen i Partille kommun. Bild: Partille kommun

– Det stämmer att personen var smittad av covid-19, men själva dödsorsaken kan jag inte uttala mig om, säger Daniel Pus, avdelningschef äldreomsorg inom vård- och omsorgsförvaltningen.

I landet i övrigt ser det annorlunda ut, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Under årets två första veckor har 528 personer smittats på äldreboenden i Sverige, men däremot har dödstalen gått ned. Under vecka 1 förra året dog 260 personer på äldreboenden jämfört med sex personer motsvarande vecka i år.

LÄS MER:Ordföranden om bristerna i vården: ”Blir ledsen”

Hårt pressad personal

Just nu finns alltså inga covidfall bland de boende på Partilles kommunala äldreboenden, men däremot har många i personalen testat positivt de senaste veckorna.

– Vi har ett extremt svårt läge med bemanningen just nu men vi hoppas på att det ska ljusna inom några veckor, säger Daniel Pus.

LÄS MER:Polisen lägger ner anmälan om intrång på äldreboende

Men det fungerar?

– Ja, än så länge.

Hur löser ni det?

– Vi har bland annat beordrat in personal och tvingats avbryta en del semestrar för att lösa personalbristen och vi får prioritera våra insatser.

”Kan inte tvinga någon”

20 december 2021 skärpte Partille kommun rekommendationerna för test innan arbetspass till att även omfatta vaccinerade medarbetare.

– Detta är starka rekommendationer, även om vi kan inte tvinga medarbetarna att testa sig då det inte finns något lagstöd till detta. Men vi kan uppmana, informera och poängtera vikten av att genomföra testningen, säger Daniel Pus.

Så här prenumererar du

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS