Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen i Partille märker att allt fler börjar röka e-cigaretter.  Bild: Henrik Björnsson
Polisen i Partille märker att allt fler börjar röka e-cigaretter. Bild: Henrik Björnsson

Partillepolisen varnar: Stor ökning av e-cigg – kan innehålla cannabis

Allt fler i Partille använder e-cigaretter. Dessa fylls med nikotin, men vissa häller också i så kallad THC, den aktiva substansen i cannabis.
Dessutom undersöks inte själva e-vätskan ordentligt innan den går ut på marknaden.
– Det är oroväckande att man inte vet att dessa är ett problem, säger kommunpolisen Robert Björklund.

Användandet av elektroniska cigaretter, så kallade vapes, ökar och kryper allt lägre ner i åldrarna.

– Jag har sett så unga som sjätte- och sjundeklassare röka dessa. Men ökningen syns i alla åldersgrupper. Vi vet att man får in det på skola och fritids, säger Partillepolisen Robert Björklund och fortsätter:

– Vi ser en ökning i Partille, men också i Göteborg och nationellt. Det som är oroväckande är att man kanske inte vet att e-cigg är ett problem.

Robert Björklund, kommunpolis i Partille kommun. Bild: Privat
Robert Björklund, kommunpolis i Partille kommun. Bild: Privat

”Ökar risken för typ två diabetes”

E-cigaretterna, som har 18-årsgräns, fylls med e-vätska (elektronisk cigarettvätska). Det finns olika smaker på vätskan och vid inhalering bildas en slags ånga.

– Vätskan innehåller nikotin. Det orsakar bland annat skador på hjärt- och kärlsystem och ökar risken för typ två diabetes, säger Josefin Jonsson, enhetschef på enheten för tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten, och fortsätter:

– Nikotinämnet är akuttoxiskt och får du i dig det i höga doser kan du få en toxisk reaktion. Då får man en påverkan på hjärtat och har man ett underliggande hjärtproblem kan det blir ett kritiskt tillstånd.

Nikotin är dessutom beroendeframkallande. Till skillnad från vanliga cigaretter är det svårt att veta hur mycket nikotin e-cigaretterna faktiskt innehåller, eftersom man doserar nikotinet själv.

Testas inte innan det går ut på marknaden

En annan oro kring e-cigaretterna är att vätskan inte testas ordentligt innan den går ut på marknaden, berättar Josefin Jonsson.

– Innan pandemin uppstod det ett antal dödsfall i USA. De fick en kemisk lunginflammation, som orsakade så pass allvarliga lungskador att de dog. Det var vävnaden i lungorna som påverkades, säger hon.

Tidningen The New York Times rapporterade i början av 2020 att över 2 600 hade blivit sjuka och att 57 personer hade dött till följd av rökning av e-cigaretter i USA. Vissa hade fyllt e-cigaretten med THC, vilket är det aktiva ämnet i cannabis.

– Trots bristen på testning får konsumenten börja använda det. De långsiktiga konsekvenserna med alla de här olika ämnena vet vi väldigt lite om. Men vi kommer kunna följa patienter inom sjukvården och se negativa effekter.

Dock finns det regler kring nikotinhalten och vissa ämnen.

E-cigarett användning kan innebära hälsorisker

• Ångan från elektroniska cigaretter kan innehålla skadliga ämnen t.ex. cancerframkallande aldehyder, irriterande ämnen och metaller.

• Ångan från elektroniska cigaretter kan innehålla hälsoskadliga partiklar.

• Användning av e-cigaretter kan orsaka korttidseffekter på hjärtfrekvens och kärl.

• Korttidsanvändning av e-cigaretter kan påverka andningsorganen t.ex. genom irritation i lungor och munhåla.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

E-cigg kan fyllas med cannabispreparat

Förutom hälsoriskerna ser polisen ett problem med den ökande trenden att fylla e-ciggen med andra ämnen, som just THC.

– Man vet inte vad de fyller behållarna med. De luktar inte lika mycket och på grund av det kanske man upplever den som mindre allvarlig eller farlig, säger polisen Robert Björnlund.

På grund av att man använder smaksättning kan man också luras.

– Utformningen gör också så att unga inte kopplar det till en sämre sak. Den kanske till exempel smakar marshmallow. Man kan antyda att säljarna på nätet har riktat det till en viss målgrupp. Det säljs in med fräcka snygga designs och det finns en uppsjö av olika tillbehör.

Partillepolisen vill varna för ökningen av e-cigaretter

Polisen ser även e-cigg som en inkörsport till att börja använda droger. Har man väl rökt en cigarett så är det lättare att testa något annat.

– En person som aldrig någonsin har rökt är längre ifrån det steget. Vi ser samma mönster som när det gäller cigaretter. Man är mer benägen att testa annat.

På grund av den ökande problematiken runt e-cigg vill nu Partillepolisen gå ut med en varning.

– Man behöver vara medveten att de går att stoppa i andra saker. Och det behöver inte just lukta. Man behöver läsa på. Alltså kring hur det funkar och vad det finns för risker, så man är rustad i samtalet.

LÄS MER: Hade knarkgömma värd över en halv miljon – under diskbänken

LÄS MER: Våg av ungdomsrån i landet – Partille oväntat högt upp på listan

LÄS MER: Tullen avslöjade kilovis med knark – gillrade fälla

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.