Partilleorienterare vittnar om läget efter Chersons fall

Under onsdagskvällen tog Ryssland över kontrollen i Cherson. Sävedalens AIK:s orienterare Feia Tsyvilska från den fallna staden berättar om situationen.
– Ryska armén har gått med på att inte skada civila, säger hon.

ANNONS
|

Vid halv elva-tiden på onsdagskvällen hör orienteraren Feia Tsyvilska av sig till Partille Tidning. Under dagen har Cherson, staden hon bor i, fallit. Detta är den första staden i Ukraina som sedan krigets start nu tagits över av ryska armén. Feia berättar att hennes bror som tidigare krigat för Ukraina nu är tillbaka i familjehemmet, samt att ryska armén gick med på att de inte skulle skada civila.

Vad händer med er nu?

– Min familj kommer att tillsammans fortsätta att stanna i vårt hem.

Ryska armén är enligt hennes uppfattning en kilometer från där Feias familj befinner sig.

ANNONS

– Det är väldigt många prickskyttar i toppen av höghus och i diken i parker. På andra våningen av en möbelaffär har de ett maskingevär. De har gjort vår busstation till deras tillflyktsplats.

Vad gör ryska armén nu efter att den ukrainska armén har retirerat?

– De håller ordning i vår stad och de har etablerat några egna regler, men de planerar inte att ta ner den ukrainska flaggan från stadshuset. De har sagt att de väntar på något typ av befallning.

Reglerna, som borgmästaren Igor Kolykhaev, själv informerat om på sin Facebook och som är en del av invånarnas säkerhet är:

  1. Man kan åka till stan bara på dagen.
  2. Utegångsförbudet från 20.00 till 06.00 kvarstår strikt.
  3. Bara bilar med mat, mediciner och annat åker in till stan.
  4. Vi kommer släppa kollektivtrafiken igen så att anställda på bageri, butiker, apotek med mera kan ta sig till jobbet.
  5. Fotgängare går en efter en, max två. Militären låter sig inte provoceras. Stanna vid första efterfrågan. Det blir ingen konflikt.
  6. Bilar, som enligt förutsättningarna, kan vara i staden, ska köra med en minimal hastighet, och ska när som helst vara redo att visa innehållet i transporten.

Vid 02:30 under natten till idag, torsdag, hörde Feia stridsvagnar som sköt uppskattningsvis tio till femton kilometer ifrån familjehemmet. Trots detta uppger Feia senare under dagen att hon sover och lever familjen familjen som vanligt i deras hem.

LÄS MER:Dagen efter krigsförklaringen – nu söker Sävedalens orienterare skydd i Ukraina

LÄS MER:Efter hot om kärnvapen: ”Det är nu man börjar tänka på att man måste ta hand om sig själv”

LÄS MER:Samlade in över 1000 kronor till Ukraina: ”Alla kan göra något”

LÄS MER:Sävedalens löpare gripen i Belarus

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS