”Med ögon känsliga för grönt” är en av de där låtarna som sätter sig under skinnet.
”Med ögon känsliga för grönt” är en av de där låtarna som sätter sig under skinnet. Bild: Jonas Lindstedt

Partillelåten: Bitterljuv romantik i ”Med ögon känsliga för grönt”

Barbro Hörberg gick bort alldeles för tidigt men hon lämnade efter sig en av de finaste sånger som spelats in i Sverige. 1950 flyttade hon och familjen till Hermelinsvägen i Sävedalen.

ANNONS
|

Partillelåten – sångerna från Partille vi minns

Partille Tidning plockar fram och dammar av kända och okända låtar som kommer från eller kanske handlar om Partille. Där artisten har sitt ursprung här, oavsett om det handlar om ett helt liv eller bara en stund. Det finns en hel källa att ösa ur så häng med.

Barbro Hörberg föddes 1932 och växte upp tillsammans med familjen i Majorna i Göteborg och när de 18 år senare flyttade in i huset pappa byggt på Hermelinsvägen i Sävedalen var Barbro redan på väg ut i världen. Hon läste teater, sjöng med Lasse Dahlqvist och 1951 flyttade hon till Stockholm för att vidga sina vyer och satsa på artisteriet.

Hennes bröder Hans och Stefan bor kvar och berättar i en artikel i Göteborgs-Posten från 2017 om systerns liv och sedermera bortgång i cancer redan 1976. Detta bara tre år efter att hon släppt sin debutskiva ”Med ögon känsliga för grönt” som togs emot väl av både kritiker och publik och där titelspåret, passande nog, blivit något av en evergreen i den svenska låtskatten.

ANNONS

Med närmast Monica Zetterlundskt släp sjunger hon den mollstämda jazzlåten och bärs upp av såväl en plockande nylonsträngad gitarr som ett flyktigt piano. Den kryper sig långsamt in under huden, mest av anledningen att du inte riktigt vet om den handlar om färsk eller svunnen kärlek. Bitterljuvt romantisk.

För bara någon månad sedan hörde jag Miriam Bryant sjunga ”Med ögon känsliga för grönt” på en gala mot cancer i Konserthuset och blev återigen förbluffad över hur fin den är. Och hur bra Miriam sjunger den. Hon gjorde ju det i På Spåret för tio år sedan också, minns ni det?

LÄS MER:Speak your soul – lika mycket soulband som företag

LÄS MER:Zara, Thomas och Tina – då är P3 Guld tillbaka i arenan

ANNONS