Partillekonstnärerna Annika och Louise låter naturen utforma deras verk

Det vanliga och jordnära – det står i fokus när Partillekonstnärerna Annika Öberg och Louise Lendas får bestämma. När de under helgen ställde ut tillsammans märkte de att deras verk hade mycket gemensamt.
– Det är naturen som bestämmer, säger Annika Öberg.

ANNONS
|

Under helgen fylldes Rosengaraget av deltidskonstnärerna Annika Öberg och Louise Lendas utställning ”Närhet av naturen”. Trots att de båda har ägnat sig åt konst stora delar av livet klassificerar de sig själva som nybörjare när det kommer till att ställa ut verk.

Annika Öberg har under de fyra senaste åren ställt ut på bland annat konstrundan och på Folkets hus i Sävedalen. För Louise Lendas var helgens utställning den allra första men hon har sedan länge varit intresserad av fotografi.

– Det är en guldkant i tillvaron, berättar hon.

De jordnära färger och toner kvinnorna använt sig av kompletterar varandras verk. Förutom detta sammanfaller deras konst i vad de väljer att gestalta: relationer och närhet. Louise Lendas fotograferar såväl familjerelationer som parrelationer i naturen. Under utställningen hängde bland annat ett fotografi på två kvinnor.

ANNONS

– Det behöver inte bara vara mamma, pappa och två barn. Någon ville bli fotograferad men sin mamma exempelvis. Det tyckte jag kändes så himla fint!

Annika Öberg jobbar i sin tur med keramik i organiska former, som ofta visar relationer i olika slag.

– Det är naturen och elden som bestämmer färgerna och uttrycket på verken när jag rökbränner. Det blir som det blir, säger hon och tillägger:

– Så är det delvis för Louise också som inte använder av sig av strålkastarljus utan naturligt ljus.

”Naturen skapar rum för närhet”

Personerna som vill bli fotograferade av Louise Lendas får uppgifter att göra för att skapa mer naturliga bilder. Ibland kan det dock vara att ett barn vill visa en blomma för sin mamma på den äng de blir fotograferade.

– Naturen skapar rum för närhet, säger hon och fortsätter:

– Efter fotograferingar kan sällskapen säga att de har verkligen umgåtts i en timme och att de har varit i nuet. Det är fint att man får chansen att ge tillfälle för det.

Att göra saker som gör en lycklig och att naturen har en läkande kraft är något som både Louise Lendas och Annika Öberg har tagit efter. Båda kvinnorna tycker att de fylls på med energi och inspiration i naturen.

– Jag fylls på av energi och skaparlust. Inte alls på ett krävande sätt, säger Louise Lendas.

– Det är ingen stress i naturen, instämmer Annika Öberg.

– Det är skönt att hålla det kravlöst, annars kommer mycket press in, tillägger Louise Lendas.

Istället förklarar Louise Lendas att ”det kommer och bubblar” och att hon direkt efter att ha varit i naturen vill vara kreativ genom att fotografera.

Kravlös konst

Att både jobbar deltid med konsten gör det dessutom mer kravlöst. Annika Öberg jobbar som psykolog på mödra- och barnhälsovården och Louise Lendas inom trafik- och stadsplanering. Dessa yrken och konstnärskapet kompletterar varandra.

– Jag blir bättre på mitt andra jobb när jag gör detta. Tidigare har jag känt att jag det saknas något. Jag blir bättre som person och människa. Detta är en annan form av glädje och yrkena kompletterar varandra fint, säger Louise Lendas.

Annika Öberg instämmer i att konsten är en viktig del av henne.

– Inom yrket som psykolog använder jag mig av det verbala men detta är icke-verbalt. Det är viktigt för mig.

– Att vara trafikplanerare är kreativt men helt annorlunda. Konsten är jätteviktigt komplement som ger mig livskraft och är ett sätt att få visa människor hur fina de är tillsammans, tillägger Louise Lendas.

Naturens betydelse

– Naturen för mig är kreativitet och en känsla av frihet, säger Louise Lendas och tillägger:

– Jag känner mig så liten på jorden och mycket är världsligt när jag pausar i naturen.

Även Annika Öberg instämmer i att naturen har en stor betydelse.

– Naturen har sina naturliga cykler och årstidsväxlingar. Saker i naturen förändras och utvecklas, precis som människan, det är magi.

Framtida utställningar

När det kommer till framtidsplaner kommer Annika Öberg härnäst att delta på konstrundan i oktober.

– Under sommaren kommer jag att ägna mig åt olika kurser, säger Annika Öberg.

Sedan Louise Lendas satsade på konsten har hon startat upp en Facebook-sida och Instagram-profil där hon publicerar bilder på sin konst och når ut till de som vill boka fotograferingar.

– Jag vill kanske hitta något mer forum att visa upp mina fotografier och jag har tankar på att trycka vissa fotografier som posters. Än så länge hittar man mig aktiv främst på Instagram.

LÄS MER:Maria och Ulrica lever på konsten: ”Prata högt om dina drömmar”

LÄS MER:Susanne slutade på banken – hängav sig åt konsten

LÄS MER:Adam vill explodera med sin konst – här syns den i Partille

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS