En företagare från Partille riskerar fängelse efter att ha fuskat med företagets årsredovisningar.
En företagare från Partille riskerar fängelse efter att ha fuskat med företagets årsredovisningar. Bild: Isabel Bark

Partilleföretagare åtalas – misstänks ha miljonfifflat

En Partillebo i 65-årsåldern har åtalats, misstänkt för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. I ekobrottsmyndighetens stämningsansökan framgår det inkomster på över 1,8 miljoner kronor som inte redovisats i mannens företags årsredovisningar. ”Åsidosättandet består i att han underlåtit att löpande bokföra uppkomna affärshändelser”, står det i åtalet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Partille Tidning har tagit del av förundersökningen som ligger hos Skatteverkets skattebrottsenhet.

I den framkommer att mannen, som är i 65-årsåldern, drivit sin firma i flera decennier.

Under räkenskapsåren 2017 och 2018 misstänks mannen ha struntat i att bokföra inkomster på lite drygt 1,8 miljoner kronor. Det är mångdubbelt större belopp än firmans redovisade omsättning för ovan nämnda år.

Han har därför åtalats, misstänkt för bokföringsbrott.

Tiger i förhör

Utöver det misstänka han för försvårande av skattekontroll.

”NN har uppsåtligen eller i andra hand av grov oaktsamhet åsidosatt sin bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen. Åsidosättandet består i att han underlåtit att löpande bokföra uppkomna affärshändelser”, står det i stämningsansökan.

I förhör med myndighetens utredare svarar den misstänkte mannen konsekvent ”inga kommentarer”, när de ställer frågor. Han svarar inte ens på hur han ställer sig till brottsmisstankarna, utan låter genom sin advokat meddela att han förnekar brott. I stämningsansökan som lämnats in till ekobrottsmyndigheten framgår dock att han vidhåller de faktiska omständigheterna.

LÄS MER:Man gick till attack – efter läkarens besked

Åklagaren yrkar också på att den misstänkte mannen ska betala en företagsbot om 300 000 kronor.

Kan dömas till fängelse

”Som näringsidkare har NN inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten. Brotten har begåtts av en person i ledande ställning grundad på befogenhet att företräda näringsidkaren eller att fatta beslut på näringsidkarens vägnar”, står det i stämningsansökan.

Bokföringsbrott kan leda till fängelsestraff på upp till två år. Bedömer rätten att brottet är av ringa art kan man istället dömas till att betala böter.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS