Partilleförening ger jobb till unga med funktionsvariationer

Föreningen Lätt Att Göra hjälper unga med funktionsvariationer att hitta jobb. Nu hoppas de på att hitta fler som vill arbeta till sommaren.
– Det kan vara att man själv vill kunna säga att man har arbetat som andra människor, säger Linda Andrén.

ANNONS
|

Hos föreningen Lätt Att Göra vill man skapa mer jobb åt unga med funktionsvariationer. Linda Andrén, grundaren av föreningen, säger att motivationen delvis kom ifrån att ha en egen dotter med funktionsvariationer och att se de utmaningar som finns i jobbsökandet som funktionsvarierad.

– Det behöver inte alltid handla om att tjäna pengar, utan det kan vara att man själv vill kunna säga att man har arbetat som andra människor.

Föreningen sattes i rullning under hösten 2020. Till en början arbetade ungdomarna med att plocka skräp, men i efterhand har allt fler företag velat samarbeta med föreningen. Irma och Wendy heter två av ungdomarna som fått sommarjobb via föreningen, och jobbade under sommaren förra året hos Svenska Kyrkan.

ANNONS

– Vi fick plantera lökar på kyrkogården, säger Irma.

Linda tror inte att det handlar om fördomar när det finns svårigheter att anställa unga med funktionsvariationer. Hon säger att de företagen hon varit i kontakt med snarare tänkt att det är mycket som ska på plats inför man tar emot, vilket föreningen försöker arbeta emot.

– Vi vill ju göra det så enkelt som möjligt för företagen, och just nu jobbar man i endast en vecka vilket är väldigt mycket värt, både för företagen men även för ungdomarna att ta med sig.

Fick jobba på Kvastekulla och i Jonsered

Det var under förra sommaren som ungdomarna fick jobba på Kvastekulla och i Jonsered i två grupper. En med två och en med tre. Linda säger att man kan vara väldigt beroende av sina föräldrar men att det fungerade bra att arbeta utan.

– Jag är inte med och jobbar, utan jag såg till att skicka ut instruktioner om var de skulle vara och sedan tar handledarna emot ungdomarna under morgonen inför dagen, och det fungerade hur bra som helst.

Vill rekrytera fler unga

Föreningen hoppas nu på att fler ska hitta till föreningen för att få en chans att prova på arbetslivet, och i sommar är planen att hitta en ny, yngre grupp.

– Jag tänker att man från 15 år kan vara med. Jobben kan vara svårare om man är rullstolsbunden, men vi vill ju inte behöva säga nej, utan vill istället fungera som ett mellanting som hittar något som passar så många som möjligt.

LÄS MER:Anställda larmar om läget på äldreboende: ”Vi går på knäna”

LÄS MER:Då får Partille en ny kommundirektör

LÄS MER:Så blev Karin ny trädgårdsmästare i Jonsereds trädgårdar – på rekordtid

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS