Partillebos miljonöverenskommelse – med avsatta vd:n

Förra veckan meddelade Partillebo att man bestämt sig för att Katarina Elfverson gjort sitt som vd för koncernen. Men hon lämnas inte på bar backe utan har genom en överenskommelse med styrelsen säkrat ett miljonkantat avgångsvederlag.
– Jag har inga kommenterar för tillfället, säger Katarina Elfverson.

ANNONS
|

Det var under tisdagen förra veckan som Partillebokoncernen lät meddela att man bestämt sig för att det var dags att byta ut sin vd.

Det innebär att Katarina Elfverson, som suttit på posten sedan januari 2018, får sluta.

”Katarina har gjort ett bra arbete under sina år som vd. Nu står bolagen i koncernen inför nya utmaningar och i samband med det är vi överens om att det är lämpligt att låta en ny vd ta över. Jag vill tacka Katarina för hennes insats och önska henne lycka till framöver”, säger Otto Natt och Dag, styrelsens ordförande i pressmeddelandet.

ANNONS

Den exakta bakgrunden till varför hon byttes ut är inte allmänt känd, men enligt Otto Natt och Dag ligger en del av anledningen i delade uppfattningar om koncernens framtid.

– I vissa frågor har det funnits delade uppfattningar om hur bolagets ska ledas och styras framöver och utefter det har styrelsen kommit överens om att det behövs en ny riktning, sa Otto Natt och Dag under förra veckan.

Över en miljon i avgångsvederlag

Partille Tidning har tidigare rapporterat de kommunala chefernas löner och i den kartläggningen stod det klart att Katarina Elfverson, med sina 136 000 kronor i månaden, var den som med god marginal hade högst lön.

Partille Tidning har tagit del av den överenskommelse som Partillebo och Katarina Elfverson gjorde en vecka innan det offentliggjordes att hon skulle kliva ner som vd.

LÄS MER:Så mycket tjänar cheferna i Partille kommun

I det avtalet framgår det att hon erhåller ett avgångsvederlag på sammanlagt åtta månadslöner, vilket motsvarar 1 088 000 kronor. Avgångsvederlaget betalas ut som en klumpsumma.

Katarina Elfverson vill i dagsläget inte uttala sig om att hon fått sluta som vd.

– Nej. Jag har inga kommenterar för tillfället, säger hon.

Rev upp ursprungliga kontraktet

Men faktum är att hon tidigare hade rätt till ett ännu större avgångsvederlag. I Katarina Elfversons kontrakt framgår det att hon vid uppsägning hade rätt till hela 18 månadslöner plus full lön under en uppsägningstid på sex månader, en summa som motsvarar totalt 3 264 000 kronor.

Det avtalet har man från styrelsens sida valt att riva upp.

– Vi har kommit överens om något annat än det ursprungliga avtalet och min uppfattning är att vi har en bra överenskommelse, säger styrelseordföranden Otto Natt och Dag.

LÄS MER:Leksaker innehöll giftiga ämnen – Partilleföretag anmäls för miljöbrott

Att den här typen av överenskommelser görs är enligt Otto Natt och Dag inget ovanligt.

– Att man kommer överens på liknade sätt är ganska vanligt, och i det här fallet gjorde vi det i ett läge där kommunen gjort en översyn av hur bolagen ska styras framåt.

Just nu pågår arbetet med att hitta en ersättare till Katarina Elfverson för fullt. Tills det är klart vem som kommer axla manteln styrs bolagets olika delar av tillfälliga verkställande direktörer.

”Styrelsen har utsett ekonomichef Per-Gunnar Asbjörnsen till tillförordnad vd för Partillebo AB. För Partille Energi AB och Partille Energi Nät AB som ingår i koncernen Partillebo har vice vd Mikael Jednell utsetts till tillförordnad vd. Förordnandena gäller från 1 mars och fram tills att permanent vd för bolagen rekryterats”, skriver Partillebo i ett pressmeddelande.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS