Partillebor demonstrerar mot kriget i Ukraina

Olena Zan från Partille demonstrerar utanför det ryska konsulatet nästan varje dag. Tillsammans med många andra engagerade är hon här för att markera mot kriget och visa upp en enighet mot det som pågår i Ukraina.
– Det är inte bara vår sak, det gäller hela Europa, säger hon.

ANNONS
|

Det är trångt utanför det ryska konsulatet i Örgryte den här soliga tisdagskvällen. Folk har kommit hit för att visa sitt missnöje mot Rysslands invasion av Ukraina, en företeelse som blivit något av en daglig rutin för många, inte minst för partillebor.

En av dem som regelbundet kommer hit är Olena Zan från Skulltorp. Hon är själv ukrainare och enligt henne är det viktigt att demonstrera för att visa att kriget inte är över.

– Man ska inte glömma att kriget pågår just nu. Vi ukrainare betalar ett så högt pris, det är som om vi springer ett maraton. Men det är inte bara vår sak, det gäller hela Europa, säger hon och menar att förslaget att de skulle ge upp några landområden är omöjligt att acceptera.

ANNONS

– Skulle Sverige ge upp Gotland? Eller skulle Italien lämna ifrån sig Sicilien? Det är viktigt att stå enade inför att Ukraina måste vinna det här kriget.

Ett sätt att träffa andra människor

Redan samma dag som kriget bröt ut samlades många utanför konsulatet för att demonstrera sitt missnöje. De fick snabbt tillstånd att demonstrera måndag till fredag mellan klockan fem och sju, ett tillstånd som gällde i tre månader och som redan har förlängts.

– De första veckorna var det väldigt mycket folk här, men många har ju jobb och familjer och så. Vi är här varje dag, och det har även blivit ett sätt för oss att träffas och hitta nya vänner och bekantskaper, säger hon och berättar att det är folk från flera olika länder som brukar dyka upp på demonstrationerna.

– Man stöttar varandra när det är som jobbigast och gläds när det finns något att glädjas åt. Idag är det många från Partille som har kommit hit, säger hon och pekar på flera olika sällskap som står med blågula flaggor och ropar ”slava Ukraini” (heder åt Ukraina).

Många förbipasserande stöttar

Det hörs ett ständigt tutande från bilarna som passerar demonstrationen, vilket har blivit ett sätt för förbipasserande att visa sitt stöd. Samtidigt är inte alla positiva.

– Senast igår kom det förbi en kvinna som menade att vi borde skämmas som mobbar den stackars personalen på konsulatet. Andra dagar kommer det folk som vill diskutera och övertyga oss om att vi har fel. Men de vill nog mest provocera, säger Olena Zan.

Även Üllar Ollin från Sävedalen har kommit hit för att stötta ukrainarna. Han anser också att kriget inte bara berör dem.

– Man måste stödja Ukraina för de skyddar oss alla just nu. De krigar för vår frihet också, säger han. Han kommer hit minst tre gånger i veckan tillsammans med sin fru.

För Olena Zan är det viktigt att markera just på den här platsen, som har stort symboliskt värde.

– Var och en kämpar på sin front nu. Somliga samlar in pengar, andra kämpar på andra sätt. Det här är vår front.

Partille tidning har sökt det ryska konsulatet.

LÄS MER:Starka känslor om Nato i Partille: ”Det triggar”

LÄS MER:Ukrainska kvinnor pluggar svenska i Furulund

ANNONS