Hittills i år har Partillebo sett att tio lägenheter hyrs ut olagligt och där hyresgästen kommer förlora sitt kontrakt med bostadsbolaget.
Hittills i år har Partillebo sett att tio lägenheter hyrs ut olagligt och där hyresgästen kommer förlora sitt kontrakt med bostadsbolaget. Bild: Shamiram Demir

Partillebo säger upp tio hyresgäster som hyr ut olovligt

Ifjol krävdes 16 bostäder tillbaka. Under årets första kvartal är man redan upp i tio uppsägningar på grund av olovlig andrahandsuthyrning. Partillebos detektivarbete har fått upp farten men hyreschefen tror samtidigt att det finns ett stort mörkertal som de inte kommer åt.

ANNONS
|

I Partille finns problem med otillåten andrahandsuthyrning, precis som på andra håll i landet. Det kan handla om personer som hyr ut för att tjäna pengar, men det kan också vara personer som hyr ut för att de studerar eller är bortresta och kanske inte alltid vet hur de ska göra med bostaden på sikt.

Sedan hyreslagen ändrades i oktober 2019 har det blivit mycket lättare att säga upp en hyresgäst som hyr ut sin bostad på ett felaktigt sätt. Det vill säga där man inte fått tummen upp från sitt bostadsbolag. Nu kan en hyresvärd säga upp den som hyr ut olovligt på en gång – utan att behöva skicka ut ett varningsbrev innan. Och det har gjort stor skillnad för att komma åt problemet. Förra året sades 16 hyresgäster upp för olovlig andrahandsuthyrning, eller för att de saknat behov av sin bostad. Året innan dess var det hela 28 hyresgäster.

ANNONS

– Processen blir kortare och bevisföringen blir enklare att hantera, säger Agneta Marklund, hyreschef på Partillebo.

Agneta Marklund är hyreschef på Partillebo.
Agneta Marklund är hyreschef på Partillebo. Bild: Privat

Tio hyresgäster uppsagda under årets första kvartal

I år är redan tio hyresgäster uppsagda till och med mars månad. Det är personer som antingen hyr ut olovligt eller inte anses behöva sin bostad för de har annan bostad. Oftast anmäls inte dessa ärenden till polisen, eftersom det inte är olagligt i sig. Det är dock olagligt att ta ut ockerhyra. Däremot går cirka vart femte ärende där Partillebo kommit på att det varit en olovlig uthyrning vidare till Hyresnämnden. Orsaken kan vara att hyresgästen vägrar lämna tillbaka bostaden efter tre månader.

– Det är om hyresgästen bestrider uppsägningen eller inte flyttar vid hyrestidens utgång, förklarar Agneta Marklund.

De personer som i sin tur hyr av kontraktsägaren kommer bostadsbolaget inte i kontakt med. Så vilka det är som olovligen hyr i andra hand är inte utrett av Partillebo.

– Vi har ett uppdrag att våra lägenheter ska gå till den som bäst behöver den. Vi har en kö-ordning och man friställer bostaden så att den finns till förfogande för den ordinarie bostadskön, säger Agneta Marklund.

Kartläggning av hyresgäster innan kontraktet sägs upp

Hyresgäster kartläggs noga av Partillebo före beslut om att säga upp ett förstahandskontrakt. Bolaget har drygt 3 900 bostäder i sitt bestånd i Partille.

– Vi utreder var folk är folkbokförda och om man äger någon fastighet, så det är mycket arbete kring de här frågorna, förtydligar Agneta Marklund.

LÄS MER:Hade knarkgömma värd över en halv miljon – under diskbänken

Oftast får hyresgästen tre månader på sig att tömma bostaden och därefter kan lägenheten hyras ut till andra behövande. Med skärpningen av hyreslagen år 2019 har dessa ärenden blivit mycket snabbare att hantera för Partillebo. Men samtidigt är det ett pusslande för att få klarlagt om hyresgästen hyr ut olovligen eller inte. Det är mycket samlad kunskap och samarbete över hela organisationen

– Det är ju ett detektivarbete, man ska titta på dörren, vad står det för namn där. Vi undersöker vilka bilar som står på parkeringsplatsen, om kontraktsinnehavaren synts till i lägenheten, och så vidare, förklarar Agneta Marklund om deras förfaringssätt.

Kan finnas kriminella som använder bostaden

Vid något enstaka fall kan uppsägningen leda till att det istället blir ett ärende för tingsrätten. Det kan vara i fall där det förekommer mycket störningar som anmäls kring de som bor i bostaden, eller då kriminella har bostaden som bas för olika typer av verksamhet.

– Det kan vara allt, säger Agneta Marklund som inte vill precisera vilken typ av brottslighet det kan handla om.

Partillebo har en anställd jurist som ser över den här typen av ärenden. Bostadsbolaget har kommit åt alltfler som hyr ut otillåtet. Men det finns ett stort mörkertal och ingen vet hur många sådana uthyrningar som egentligen finns därute. För det krävs mer arbete och tid som inte alltid finns.

– Vi skulle kunna komma åt minst det dubbla annars, tror Agneta Marklund.

LÄS MER:Den illgröna fasaden i Öjersjö byts ut för 600 000 kronor

Uppsagda hyresgäster från Partillebo som hyr ut olovligt

2020: 28 hyresgäster

2021: 16 hyresgäster

2022: Fram till mars utgång är 10 kontrakt uppsagda och där lägenheter kan bli friställda

Källa: Partillebo

Ändringar i Jordabalkens hyreslag som tillkom oktober 2019

Det nya regelverket från hösten 2019 innebar bland annat att det blev brottsligt att köpa hyresavtal samtidigt som den som köpt, sålt eller försökt sälja sitt hyresavtal kan bli uppsagd med omedelbar verkan.

Straffet för försäljning och förmedling av hyresavtal mot otillåten ersättning skärps.

Dessutom fick hyresvärden utökade möjligheter att vidta åtgärder mot hyresgäster som upplåter sina lägenheter olovligt. En hyresgäst kan med lagskärpningen bli uppsagd med omedelbar verkan om hyresvärden upptäcker att hen upplåter sin lägenhet olovligt i andra hand och/eller har tagit ut en oskäligt hög hyra.

Det blev också brottsligt att ta ut oskäligt hög hyra vid olovlig andrahandsupplåtelse och andrahandshyresgäster ges en utökad möjlighet att begära två års återbetalning om de drabbats.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS