Partillebo döms för människorov – får flerårigt fängelsestraff

När en man förra året besökte en lägenhet i Göteborg för att reglera en narkotikaskuld slutade besöket inte som han tänkt sig. De två männen han mötte, varav en var från Partille, band istället fast honom, slog och höll honom fången i närmare ett dygn. Nu döms båda två till fleråriga fängelsestraff för människorov.

ANNONS

Det var i mitten av december förra året som polisen fick larmet om att en man satt i ett fönster och skrek till förbipasserande att han var kidnappad.

Räddningstjänsten fick kallas in för att hjälpa mannen ned från fönstret med hjälp av en stegbil samtidigt som polisen tog sig in i den lägenhet där mannen påstod att han hållits fången.

I senare förhör med polisen berättar offret att han besökt lägenheten för att reglera en narkotikaskuld. Därefter uppger han att han blivit fastlåst i ett element med buntband av två personer, lägenhetsinnehavaren och en Partillebo. Båda männen är i 35-årsåldern.

De båda männen ska sedan ha slagit offret, fört en plastpåse över hans huvud, hotat honom med kniv, klätt av honom och urinerat på honom samtidigt som de spelat in förloppet med hjälp av sina mobiltelefoner.

”Kunde inte andas”

Offret beskriver den skräck han upplevde, i samband med att han fick en plastpåse över huvudet och en kniv mot sin hals.

– Jag kunde inte andas. Jag tänkte "det är en kniv". Även om han inte vill döda mig kanske det händer nåt som går fel. En jävla stor kniv också, säger mannen i förhör.

Han ska också ha beskrivit att det ”regnade” slag över honom.

När polisen tog sig in i lägenheten var den tom, men det hittades flera fynd, bland annat en sopsäck och fuktiga kläder, ett avskuret buntband och flera andra intakta. Men det mest förvånande fyndet var en webbkamera som var installerad i en blomsterkvast på en bänk med linsen riktad rakt mot vardagsrummet där allt skulle ha utspelat sig.

När polisens tekniker gått igenom innehållet kunde de snabbt konstatera att hela förloppet fångats på film – på gärningsmännens egna övervakningssystem.

– Vissa av filerna innehåller ljud men majoriteten gör det inte. Delar eller hela av det intressanta händelseförloppet finns i filerna, meddelade en av teknikerna i sin rapport.

Backade ur vid rättegången

Männen kunde senare gripas och åtalades misstänkta för människorov. Båda förnekade brott, men instämmer till händelseförloppet.

De påstår nämligen senare i förhör att det ska vara offret som sagt till dem att utsätta honom för en fejkad kidnappningssituation. Allt för att sedan kunna skicka inspelningen till dennes far, så att han kunde få pengar för sin narkotikaskuld. I gengäld skulle de få en bit av kakan.

Under händelserna i lägenheten kontaktades offrets far vid flera tillfällen, men vägrade att betala.

I slutet av juni hölls huvudförhandling i målet vid Göteborgs tingsrätt men efter första dagen av förhandlingar valde mannen som hållits fången att inte längre närvara under rättegången.

Han menade att han inte längre ville medverka men gick till slut med på att vara med via videolänk från en annan domstol så att förhöret med honom har kunnat genomföras.

Flera bevis mot männen

Han hänvisade då i sin helhet till vad han sagt i polisförhör och hade endast några få tillägg. Han hävdade bland annat att han inte planerat händelsen tillsammans med männen på sätt som de påstår. Han skulle aldrig tillåta dem att göra det som de gjorde med honom. Nu är han istället rädd för att det ska spridas filmer på honom från händelsen.

En av männen ska ha ringt honom efter att han pratat med polisen och hotat med att lägga ut filmer på när honom när han var naken på Facebook. Efter händelsen hade han även skador på huvudet och i ansiktet samt märken på armar och fötter. Under förhandlingen säger han att han har gjort sitt bästa för att glömma händelsen.

När tingsrätten gör sin bedömning av mannens berättelse anser de att den har ett visst bevisvärde, men att den inte ensam kan ligga till grund för en fällande dom.

Att de båda männen som frihetsberövat honom däremot själva också bekräftar vad som hänt och framförallt att det finns en film som dokumenterat händelseförloppet gör saken annorlunda.

Döms till över fyra års fängelse

Tingsrätten anser även att männens berättelse om att situationen skulle vara uppgjord är oklar, ologisk och framstår som en tillrättalagd efterhandskonstruktion.

De konstaterar i domen: ”Han har utsatts för upprepat våld samtidigt som gärningsmännen försökt att sätta handklovar runt hans händer. En plastpåse, som inledningsvis var tejpad runt målsägandens hals, har placerats över hans huvud. Plastpåsen har inte tagits av förrän omkring en och en halv timme senare. NN och MM har genom detta handlande tagit kontroll över målsäganden som varit helt förhindrad att lämna lägenheten. Under hela frihetsberövandet har målsäganden varit övervakad av minst en gärningsman. Han har hållits under uppsikt genom våld och hot om våld samt har vid ett tillfälle bundits fast vid ett element.”

Under fredagen kom domen som fastställer att de båda männen ska dömas för människorov.

Partillebon får fyra års fängelse medan den andra mannen i 35-årsåldern även döms för narkotikabrott till totalt fyra år och en månads fängelse.

LÄS MER:Misstanken: Dömd terrorist och gängmedlem i kidnappningshärva

LÄS MER:Betalade 300 000 kronor – men kidnapparna ville ha ännu mer

LÄS MER:Man blev skendränkt och kidnappad – gängledare och terrorist dömda

ANNONS