Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Partille vill se över vaccinkrav inom vården

Partille Tidning har tidigare rapporterat om covidsmitta på kommunens äldreboende och om att den troligen spridits från ovaccinerad personal.
Nu vill Partille kommun att frågan om vaccinkrav inom vård- och omsorg ses över på nationell nivå.
– Det blir ett etiskt dilemma, säger Erika Hägg, vård- och omsorgschef i Partille kommun till P4 Göteborg.

I slutet av september tog Partille Tidning del av brev adresserade till kommunen, från anhöriga till boende på Furulunds äldreboende. De anhöriga hade förstått att en del av personalen var ovaccinerad och att deras anhöriga smittats utav dem.

När Daniel Pus, avdelningschef för äldreomsorgen, fick frågan vad det gjorde åt saken sa han att de inte kunde tvinga någon att ta sina sprutor.

– Vi har fått in synpunkter, men vi svarar dem på samma sätt. Vi har inget mandat att styra över vaccineringen, sa han då.

Efter att den första artikeln publicerats drabbades äldreboendet av covidsmitta, även denna gång misstänkte man att det kunde bero på att någon i personalen inte vaccinerat sig.

LÄS MER: Personal misstänks ha smittat äldre på boende

Cirka 850 personer arbetar inom vård och omsorgsförvaltningen i Partille, det inkluderar då äldreomsorg, funktionsstöd, myndighet och hälsa samt stöd och utvecklingsenheten

Tio procent ovaccinerade inom vård och omsorg

Hur stor andel som vaccinerat sig kunde man inte uppge då, men sedan dess har kommunen gjort en egen undersökning där det visat sig att cirka tio procent fortfarande inte vaccinerat sig. Det framgår efter en undersökning som P4 Göteborg gjort, där man ringt runt till tolv västsvenska kommuner och frågat om de har koll på hur många av deras vård- och omsorgsanställda om har vaccinerat sig.

Partille var en av tre kommuner i Göteborgsområdet som svarade att de hade undersökt saken.

Vill se över vaccinkravet

Daniel Pus har tidigare sagt att att kommunen inte kan ställa krav om vaccin på sina anställda.

– Vi har inte det mandatet utifrån arbetsrätten. Där måste det komma ett nationellt initiativ uppifrån, sa han till Partille Tidning då.

LÄS MER: Smittan har kommit in på Furulunds äldreboende – igen

Nu verkar det som att man vill göra något åt maktlösheten kring vaccinfrågan och i P4 Göteborgs säger kommunens vård- och omsorgschef Erika Hägg att man vill se över frågan om vaccinkrav på nationell nivå.

– Det blir ett etiskt dilemma. Vi vill skydda våra äldre och jag vill verkligen att alla ska vara vaccinerade och samtidigt så kan jag ju inte kräva det och förstår den integriteten och lagstiftningen, säger hon till P4.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.