Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Partille storsatsar på blommor – problem med ”klåfingriga kommunmedborgare”

Den som kör in i Partille möts av en blomsterprakt utan dess like just nu. Gula vårlökar välkomnar besökarna. Just i år storsatsar man på blommor för att få fler att må bra – efter ett par år med pandemirestriktioner. Men en del personer tar njutningen ett steg längre.

I år har kommunen satsat på blomsterlökar. Det går inte att missa om man rör sig i de centrala delarna av Partille. Ett guldhav av blomsterlökar slår emot en när man kör in förbi kommunhuset. Samhällsbyggnadskontoret har fått extra medel på 150 000 kronor i år för att smycka ut kommunens allmänna platser.

– Studier visar på att natur och växtlighet påverkar människors hälsa på ett positivt sätt, och nu i spåren efter pandemin så känns det som vi fått en stor möjlighet att skapa en positiv effekt på invånarnas välbefinnande, förklarar Caroline Johansson, driftingenjör på kommunen.

Även pollinatörer mår bra

Totalt kommer det sättas ut 5000 plantor under året. Med den extra satsningen gynnas inte bara människor, utan det ger ett positivt utfall även för vilda pollinatörer.

Utöver de extra medel som skjutits till Samhällsbyggnadskontoret finns också den årliga perennplanteringen med urnor på olika ställen i kommunen. Blommorna i dessa byts ut tre gånger om året.

– Först har vi vårfägring, sedan byter vi till sommarblommor för att sedan avsluta med höstfägring, fortsätter Caroline Johansson.

Problem med ”klåfingriga” medborgare

Hon förklarar att man inte ser några direkta svårigheter i arbetet med blomsterprakten runtom i kommunen. Förutom att vissa av de som njuter särskilt mycket av blomstren verkar vilja ta det hela ett steg vidare.

– Vissa plantor får fötter och blir stulna av klåfingriga kommunmedborgare. De kan också bli uppätna av harar eller rådjur. Då får vi komplettera med fler plantor.

Hittills under våren har cirka 100 plantor stulits av personer som inte nöjt sig med att njuta av blomsterprakten i centrala Partille.

LÄS OCKSÅ: Stadsbin har flyttat in på bostadsbolagets balkong

LÄS OCKSÅ: Barnens majblommor hängs upp i Allum

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.