En nytt center som ska jobba med problematiken kring hedersrelaterat våld ska öppna i Göteborg. Partille är en av kommunerna i Göteborgsregionen som ingår i satsningen.
En nytt center som ska jobba med problematiken kring hedersrelaterat våld ska öppna i Göteborg. Partille är en av kommunerna i Göteborgsregionen som ingår i satsningen. Bild: Bosse Åström

Partille kommun i satsning mot hedersrelaterat våld

Partille är en av de kommuner som ingår i Regionalt stödcentrum heder. Centret öppnar i Göteborg den 17 januari och kommer belysa hedersproblemet från flera håll.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var i december 2020 som Göteborgs kommunfullmäktige beslutade sig för att inrätta ett regionalt stödcentrum för personer som blivit utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Vänder sig till alla

Stödcentret är ett samarbete mellan Göteborgs stad och tio andra kommuner i Göteborgsregionen, Polismyndigheten och Västra Götalands-regionen.

LÄS MER:Våg av ungdomsrån i landet – Partille oväntat högt upp på listan

– Vi vänder oss till personer i alla åldrar som råkat ur för hedersrelaterat våld. Vi vänder oss också till alla yrkesverksamma som kommer i kontakt med hedersvåld i sin yrkesutövning, säger socionomen Christine Lidström, som är samordnare för centret.

Samtal och rådgivning

Två socionomer, en kurator, en barnmorska och en polis kommer att jobba på stödcentrum i centrala Göteborg från och med den 17 januari.

I deras arbete ingår bland annat att samtala, öka kompetensen, utbilda och vägleda i frågor som rör hedersrelaterat våld.

LÄS MER:Våg av ungdomsrån i landet – Partille oväntat högt upp på listan

– Vad är hedersrelaterat våld, hur ser man tecknen, och vad ska man göra om man ser att någon är utsatt, är några av frågorna som vi jobbar med, säger Christine Lidström.

Hur ser problematiken ut lokalt i Partille tror du?

– Jag vet inte exakt hur det ser ut i Partille men i Göteborg är 8-13 procent av alla elever i årskurs 9 utsatta på ett eller annat sätt. Jag tänker att det ser ut på ungefär samma sätt i Partille och i andra kommuner.

Kan vara anonym

Stödcentret riktar sig till alla oavsett ålder, ursprung, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexualitet, religion eller funktionsnedsättning.

Den som är utsatt kan vara anonym och de som jobbar har tystnadsplikt. Det är kostnadsfritt att besöka Regionalt stödcentrum heder och tolk kan bokas vid behov.

Så här prenumererar du

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS