Partille IF:s bidrag gör skillnad i Zambia

Med hjälp av fotboll vill AEH Foundation hjälpa ungdomar att komma bort från missbruk och destruktiva miljöer. När de bad Partille IF om hjälp tvekade inte klubben.
– Det känns så himla bra att kunna göra en sådan här grej, säger Mia Durys, ordförande i Partille IF.

ANNONS
|

När Partille Idrottsförening fick frågan om de kunde tänka sig att skänka fotbollskläder och fotbollar till ett projekt i Zambia var svaret enkelt. Föreningen hade en del kläder och utrustning som blivit över sedan tidigare säsonger och enligt ordförande Mia Durys kändes det viktigt att vara med och bidra.

– Vi byter ju kläder med jämna mellanrum, delvis på grund av sponsorer och sådär, så det matchade så himla bra när vi fick frågan, säger hon.

Vill aktivera ungdomar

Det var den Partillebaserade ideella föreningen AEH Foundation som hörde av sig, då de just var i färd med att åka ner till Zambia med utrustning och förnödenheter. Bland annat har de inriktat sig på att aktivera ungdomar som annars lätt hamnar i missbruk.

ANNONS

– Just i byn Kantatamwe i Zambia är det många ungdomar som inte har någonting att göra, så de hänger på barer istället. Många vet inte riktigt vad alkohol gör med kroppen och det är lätt hänt att de fastnar i ett missbruk. Genom att starta en fotbollsklubb vill föreningen få bort ungdomar från barerna och allting som händer i en sådan miljö, säger Mia Durys och menar att fotbollskopplingen gjorde det naturligt för dem att bidra till projektet.

– Även i Sverige är det ju bra med idrott för att inte göra andra dumheter, även om man inte spelar på elitnivå eller så.

En gång i veckan arrangeras det numera fotbollsträning i byn och såväl kläderna som fotbollarna kommer att finnas kvar i klubben så att alla ska kunna använda dem.

Positiva reaktioner

Enligt Mia Durys har reaktionerna varit väldigt positiva, något som har gett mersmak.

– Både på Instagram, Facebook och vår egen hemsida har folk gått in och skickat hjärtan och kommenterat. Det känns så himla bra att kunna göra en sådan här grej, så vi har redan sagt att vi vill bidra även nästa gång de åker ner till Zambia, säger hon.

Även reaktionerna från AEH Foundation har varit väldigt positiva och enligt dem bidrog utrustningen från Partille med mycket glädje. Det är inte bara ungdomarna som spelar som aktiveras, utan matcherna drar även publik, vilket leder till en positiv folkfest i området och stärker ungdomarnas självkänsla.

– Vi blir ju bara en liten mellanhand i det här, men vi ser vad de har behov av och vad vi kan erbjuda. Från och med nu slänger vi ingenting, säger hon.

LÄS MER:Unga i Partille – det vill politikerna göra åt deras fritid

LÄS MER:Doldissportens kraftkarlar har stångats i över 50 år

ANNONS